Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nové nechutné detaily zo sexuálneho škandálu cirkvi: Mníšky robili dievčatám niečo strašné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

PARÍŽ - O škandále v katolíckej cirkvi vo Francúzsku je známych stále viac šokujúcich podrobností: Mníšky znásilňovali aj dievčatá s krucifixmi. Pápež František sa hanbí.

Približne 216 000 detí a mladých ľudí vo Francúzsku bolo od 50. rokov minulého storočia obeťami sexuálneho zneužívania. Ak zahrnieme aj zariadenia prevádzkované katolíckou cirkvou, dokonca sa predpokladá, že obetí bolo až 330 000. Oznámil to predseda Nezávislej komisie pre zneužívanie v cirkvi (CIASE) Jean-Marc-Sauvé.

Traja členovia osobnej stráže pápeža odišli do Švajčiarska: Odmietli sa dať zaočkovať proti KORONAVÍRUSU

80 percent obetí bolo vo veku od 10 do 13 rokov. 20 percent tvorili dievčatá v rôznych vekových skupinách. Takmer u tretiny prípadov išlo o znásilnenie.

„Čísla sú ohromujúce a nemôžu zostať bez následkov,“ povedal Sauvé. Obete zažili utrpenie, izoláciu, hanbu a pocity viny. Mnohí z nich následky znášajú aj po rokoch.

Nové nechutné detaily zo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Mníšky zneužívali dievčatá s krucifixmi

Ako teraz uvádza britský denník Daily Mail, mníšky používali na znásilnenie dievčat krucifixy. Jedna obeť vypovedala, že bola zneužívaná, keď mala 11 rokov. Aj keď dievča o incidente hovorilo so svojimi rodičmi, odmietli jej veriť. Zneužívanie trvalo ďalší rok! „Bola som darčekom pre túto mníšku, pretože veľmi dobre vedela, že nič neriskuje,“ citovali britské noviny obeť.

V dvoch tretinách prípadov sú v tejto štúdii obvinení duchovní. Od roku 1950 bolo ako páchateľov identifikovaných 2900 až 3200 duchovných. Podľa rodiny a okruhu priateľov je katolícka cirkev vo Francúzsku miestom s najvyšším rizikom zneužívania, píše sa v štúdii.

Nové nechutné detaily zo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Tiziana Fabi, Pool via AP)

Pápež František sa hanbí

„Toto je hodina hanby“ - takto reagoval pápež František v Ríme na správu o zneužívaní detí vo Francúzsku. Jeho myšlienky sú predovšetkým s obeťami. Cíti veľký smútok za ich zranenia a vďačnosť za ich odvahu.

Šokujúce slová pápeža po operácii: Stále žijem, i keď niektorí chceli moju smrť!

Keď predstavili správu, na ktorú sa vo Francúzsku netrpezlivo čakalo, zakladateľ združenia obetí „La Parole Libérée“ varoval cirkev: „Za všetky tieto zločiny musíte zaplatiť“. Pôjde o miliardy dolárov. Francúzska biskupská konferencia oznámila dôsledky. „Tvárou v tvár toľkým rozbitým, často zničeným životom sa hanbíme a rozhorčujeme,“ povedal arcibiskup Eric de Moulins-Beaufort. Budú prijaté všetky potrebné opatrenia, aby sa podobný škandál neopakoval. Opatrenia by mali byť prijaté na novembrovom zasadnutí orgánov cirkvi.

Viac o téme: ŠkandálMníškyZnásilňovanieKrucifixKatolícka cirkev pápež
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu