Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Krvavý DEŇ pre USA: Zahynulo 13 vojakov! Rylee (†20) bol na svojej prvej misii, dieťa už nikdy nespozná

Na snímke Rylee McCollum Zobraziť galériu (6)
Na snímke Rylee McCollum (Zdroj: SITA/AP/Wali Sabawoon, FB/Regi Stone)

KÁBUL - Chaos, teror, stovky mŕtvych... Štvrtkový samovražedný útok odnože Islamského štátu sa do dejín zapíše čiernymi písmenami. Medzi obeťami boli aj americkí vojaci. Jeden z nich mal len 20 rokov a čoskoro sa mal stať otcom.

Bombový útok pri kábulskom letisku si vyžiadal najmenej 170 mŕtvych. Počty sa líšia a úrady ich ešte oficiálne nepotvrdili. Medzi obeťami bolo aj 13 amerických vojakov. Američania dnes podnikli odvetný útok, pri ktorom mal zahynúť údajný "plánovač", ktorý patril k odboží Islamského štátu. To však nevráti životy stovkám civilistov a ani americkým vojakom. 

VIDEO Skupina 20 afganských príbuzných občanov SR sa nedostala cez Talibanom kontrolované stanovisko

Skupina 20 afganských príbuzných občanov SR sa nedostala cez Talibanom kontrolované stanovisko (Zdroj: Topky, MZV SR)


Masaker v Kábule: USA vracajú úder! Údajný "plánovač" útoku je mŕtvy, hrozia ďalšie útoky


Svoje dieťa nikdy nespozná

Viaceré americké médiá priniesli informácie o indentitách vojakov, ktorí pri útoku zahynuli. Medzi obeťami bol aj len 20-ročný námorník a budúci otec z Wyomingu. Informáciu potvrdili predstavitelia štátu Wyoming, ale aj sestra vojaka Ryleeho McColluma.  

Na snímke Rylee McCollum (vpravo) a Eli Stone počas vianočnej oslavy v roku 2019.
Zobraziť galériu (6)
Na snímke Rylee McCollum (vpravo) a Eli Stone počas vianočnej oslavy v roku 2019.  (Zdroj: SITA/Regi Stone via AP)

"Som zdrvený z toho, keď som sa dozvedel, že Wyoming stratil jedného zo svojich vlastných pri teroristickom útoku v Kábule," uviedol guvernér Mark Gordon vo vyhlásení, v ktorom poďakoval McCollumovi za jeho službu. Jeho smrť potvrdila pre CNN aj jeho rodina. Roice McCollumová, jeho staršia sestra, povedala, že jej mladší brat bol skvelý muž s veľkou vášnou pre námorníctvo. Srdce mala na kúsky rozmetané aj jeho ďalšia sestra Chi. 

McCollum bol hodnosťou slobodník. "Bol to syn, brat, manžel a otec dieťaťa, ktoré sa má narodiť len o tri týždne," povedala CNN v stanovisku. Námorníkom chcel byť celý život tak veľmi, že už ako dieťa nosil hračkársku pušku, plienku a kovbojské čižmy.

V akcii bol prvýkrát... aj posledný

Jeho sestra uviedla, že pre jej brata šlo o prvé nasadenie do akcie a bol odhodlaný slúžiť v pechote. Do Afganistanu ho poslali v čase, keď začala evakuácia. V čase bombového útoku sa nachádzal na kontrolnom bode. "Po ukončení služby svojej krajine sa chcel Rylee stať učiteľom dejepisu a trénerom wrestlingu," povedala.

Jej brat bol tvrdý, ale milý a milujúci človek, ktorý mnohých ovplyvnil. "Rylee bude vždy hrdina, a to nielen za maximálnu obetu, ktorú priniesol našej krajine, ale aj za to, ako ovplyvnil každý život okolo neho k lepšiemu. Spravil nás silnejšími, láskavejšími a naučil nás milovať hlbšie. Milujeme ťa, Rylee," dodala zdrvená sestra v mene rodiny. 

Neboj sa mami, chlapci ma kryjú

Medzi obeťami bol aj 22-ročný zdravotník Maxton Soviak z Ohia. "Bol veľmi pýšný na to, že patril k námorníctvu a bol pre mariňákov "diabolským doktorom"," povedali jeho rodičia Rachel a Kip. S mamou sa poslednýkrát rozprával cez FaceTime. Lúčil sa s ňou a ona mu povedala, aby si dával pozor. "Povedal... Neboj sa mamka, moji chlapci ma kryjú, nedovolia, aby sa mi niečo stalo. Dnes si uvedomila, že tam šli všetci spolu...," uviedli rodičia v stanovisku. 

Bol to skvelý mladík a v komunite bol veľmi obľúbený, o čom dnes, bohužiaľ, svedčia už len kondolencie od priateľov, rodiny, učiteľov a ďalších. "Maxton bol vždy hrdý na to, že bol dva roky po sebe súčasťou wrestlingového tímu šampionátov a štátneho finále play-off štyroch futbalových tímov,“ napísali. Maxton mal 12 bratov a sestier.

Naše srdcia sú zlomené

Útok vzal život ďalšiemu mladíkovi. Daegan Page mal len 23 rokov. "Daegana si budeme všetci navždy pamätať vďaka jeho tvrdej škrupine na povrchu, no obrovskému srdcu," uviedla rodina. "Naše srdcia sú zlomené, ale sme vďační za rodinu a priateľov, ktorí nás v týchto ťažkých časoch obklopujú," napísali. Page vyrastal sčasti v Iowe a sčasti v Nebraske. Slúžil v Kalifornii a mal štyroch súrodencov. 

"Miloval lov a trávil veľa času v prírode so svojím otcom, rovnako rád mal vodu," spomína rodina. "Mal rád zvieratá, zo všetkého najviac psy." K námorníctvu sa pridal hneď po strednej škole. Okrem toho bol skaut a rád hral hokej. Smúti za ním nielen rodina, ale aj jeho priateľka. Spolu s troma mladíkmi zahynuli ďalší vojaci - Kareem Nikoui (20), David Lee Espinoza (20), ared Schmitz (20), Hunter Lopez (22), Ryan Knauss (23), Darin Taylor Hoover Jr. (31) a štyria ďalší, ktorých mená zatiaľ nie sú známe.

Bombový útok pri kábulskom letisku

Štvrtkový samovražedný útok pri kábulskom letisku si vyžiadal najmenej 170 obetí z radov afganských civilistov, uviedla stanica CBS News s odvolaním sa na nemenovaného afganského činiteľa. O 170 mŕtvych informovala aj stanica CNN, ktorá údaj získala z afganského ministerstva zdravotníctva. Rovnaké číslo uvádza aj agentúra AP a stanica BBC. Úrady zatiaľ novú bilanciu oficiálne nepotvrdili.

Situácia v Afganistane
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/1st Lt. Mark Andries/U.S. Marine Corps via AP)

Zahynulo 13 amerických vojakov

Medzi obeťami je 13 amerických vojakov a dvaja britskí občania, zranených je viac ako dvesto ľudí. Štvrtkový útok na kábulské letisko, pri ktorom zahynulo aj 13 amerických vojakov, je najtragickejším atentátom na príslušníkov americkej armády v Afganistane od roku 2011. Vtedy si zostrelenie vrtuľníka vyžiadalo 30 obetí. 

Situácia v Afganistane
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/U.S. Marine Corps photo by Sgt. Samuel Ruiz)

Americký prezident Joe Biden oznámil, že evakuácia z letiska budú pokračovať, hoci reálna hrozba ďalšieho teroristického útoku trvá. Americká armáda v sobotu vykonala útok dronom na "plánovača" odnože IS operujúcej na území Afganistanu, známej pod skratkou IS-K alebo ISIS-K (Islamský štát-Chorásán), ktorá sa priznala k útoku na kábulskom letisku. Údajný plánovač pri útoku zahynul. 

Krvavý DEŇ pre USA:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Khwaja Tawfiq Sediqi)

Zástupcovia Pentagónu uviedli, že podľa nich sa u letisko odpálil iba jeden samovražedný atentátnik, hoci pôvodne správy hovorili o dvoch explóziách. Bilancia obetí teroristického útoku zverejnené jednotlivými médiami sa od seba veľmi líšia. Afganskí činitelia varovali, že skutočný počet mŕtvych bude zrejme oveľa vyšší ako doterajšie oficiálny počty, ktoré hovorili o stovke obetí, pretože niektoré telá mohli z miesta výbuchov odniesť príbuzní. Agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa kábulskej nemocnice uviedla, že výbuchy zabili 79 Afgancov.

Viac o téme: Samovražedný atentátBombový útokAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu