Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VIDEO Ďalší konflikt v Čiernom mori: Holandskú fregatu mali ohrozovať ruské stíhačky, napätie stúpa!

Fregata Evertsen Zobraziť galériu (2)
Fregata Evertsen (Zdroj: heb@Wikimedia Commons)

AMSTERDAM - Holandsko oznámilo, že ruské stíhačky minulý týždeň ohrozovali jeho vojenskú fregatu pri plavbe v blízkosti polostrova Krym. Loď čelila simulovaným leteckým útokom aj rušeniu svojich elektronických systémov, informovala agentúra AP s odvolaním sa na holandské ministerstvo obrany. Moskva uviedla, že vyslala k lodi bojové lietadlá, ktoré jej mali zabrániť vo vstupe do ruských teritoriálnych vôd.

VIDEO Rusko oznámilo, že nabudúce bude strieľať priamo na lode narušujúce hranice

Ruské lietadlá podnikali výpady proti holandskému plavidlu 24. júna počas piatich hodín, čím porušili právo na voľné využívanie otvoreného mora, uviedla vo vyhlásení ministerka obrany Ank Bijleveldová.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že vyslalo svoje bojové lietadlá k lodi, aby jej zabránili vstúpiť do ruských teritoriálnych vôd, napísala agentúra Interfax. Podľa ministerstva lietadlá udržiavali od holandskej fregaty bezpečnú vzdialenosť v súlade s medzinárodnými pravidlami.

Fregata Evertsen bola minulý týždeň súčasťou britskej flotily hliadkujúcej v Čiernom mori juhovýchodne od Krymu. "Evertsen mala právo sa tadiaľ plaviť," uviedla ministerka vo vyhlásení. "Neexistuje ospravedlnenie pre takýto akt agresie, ktorý zbytočne zvyšuje riziko nehody," zdôraznila a naznačila tiež, že incident s Ruskom bude mať dohru na diplomatickej úrovni.

Incident s britským torpédoborcom HMS Defender

Nejde o prvý incident

V čiernomorskej oblasti okolo brehov Ukrajiny panuje napätie od okupácie a anexie ukrajinského polostrova Krym Ruskom v roku 2014. Pred týždňom sa ešte zvýšilo kvôli incidentu s britským torpédoborcom Defender, ktorý podľa opisu ruského ministerstva obrany čelil varovným výstrelom potom, čo priplával asi tri kilometre do ruských výsostných vôd. Za tie Moskva pokladá more v okolí anektovaného Krymu. Ukrajina ani západné krajiny anexiu neuznávajú.

HMS Defender
Zobraziť galériu (2)
HMS Defender  (Zdroj: profimedia.sk)

Rusko v apríli uzavrelo až do novembra rozsiahlu oblasť okolo Krymu pre vojenské plavidlá iných krajín. Krok silne kritizovala Ukrajina a západné štáty. Moskva argumentovala, že opatrenie nijako nezasiahne do prevádzky obchodných lodí.

Medzinárodné vojenské cvičenie Sea Breeze

V juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa sa začalo v pondelok vojenské cvičenie, ktorého sa zúčastňujú popri ukrajinských ozbrojených silách tiež americká Šiesta flotila a zástupcovia ďalších troch desiatok krajín.

Viac o téme: LoďStíhačkyRuskoHolandskoKrymČierne more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu