Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Najväčšie cvičenie za 40 rokov: Rusko a Bielorusko predvádzajú vojenskú silu! NATO varuje pred krízou

Cvičenie Západ -2021 Zobraziť galériu (5)
Cvičenie Západ -2021 (Zdroj: TASR/Vadim Savitskiy/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

MINSK/MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany minulý štvrtok informovalo o začatí spoločného rusko-bieloruského vojenského cvičenia, ktoré sa pod kódovým názvom Západ-2021 do 16. septembra koná na cvičiskách v Rusku a Bielorusku, ako aj v južnej časti Pobaltia. Ako uviedla agentúra Interfax, na cvičení sa zúčastňuje personál vojenských kontingentov z Bieloruska, Kazachstanu a Ruska. Podľa agentúry TASS ide o najväčší cvičenie za 40 rokov.

Tragédia počas cvičení: Ruský minister zahynul pri záchrane života, fatálny skok z útesu!

Náčelník generálneho štábu bieloruskej armády a prvý námestník ministra obrany Viktor Gulevič uviedol, že cvičenie má za cieľ demonštrovať vysokú pripravenosť armád Ruska a Bieloruska na spoločné akcie na zaistenie suverenity, územnej celistvosti a nezávislosti zväzového štátu Ruska a Bieloruska. Gulevič ubezpečil, že "toto cvičenie neohrozuje ani európske spoločenstvo ako celok, ani konkrétne susedné krajiny". Dodal, že spoločné strategické cvičenie Západ-2021 "má výlučne obranné zameranie". "Zlepšujeme výcvik vojakov a zvyšujeme pripravenosť vykonávať bojové misie," zhrnul Gulevič.

Podľa Interfaxu sa do cvičenia zapojilo celkovo asi 200-tisíc ľudí. Z Ruska naň bolo vyslaných asi 2500 vojakov a dorazili aj kontingenty z iných krajín: ide o asi 500 vojakov z Arménska, Indie, Kazachstanu, Kirgizska, Mongolska, Pakistanu a Srí Lanky. Pozorovatelia boli vyslaní z Číny, Barmy a Vietnamu. Taktiež sa manévrov zúčasťňuje viac ako 80 lietadiel a vrtuľníkov, až 760 kusov bojovej techniky, vrátane 290 tankov, 240 diel, raketometov a mínometov a tiež 15 lodí.

Ruské ministerstvo obrany spresnilo, že hlavná praktická časť cvičenia sa uskutočňuje na viacerých polygónoch v Rusku - Kaliningradskej, Pskovskej, Nižnonovgorodskej a Leningradskej oblasti, ako aj v južnej časti Baltského mora a na cvičiskách v Brestskej oblasti v Bielorusku.

VIDEO Najväčšie cvičenie za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Vadim Savitskiy/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Putinova návšteva

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok v Nižnonovgorodskej oblasti osobne navštívil manévre ruských a bieloruských ozbrojených síl Západ-2021. Rozsiahle vojenské cvičenie, ktoré vyvolalo znepokojenie Severoatlantickej aliancie a Ukrajiny, potrvá do štvrtka. Šéf Kremľa podľa agentúry TASS priletel na cvičisko Mulino helikoptérou popoludní a sledoval hlavnú fázu manévrov.

Tie sa odohrávajú na niekoľkých miestach Ruska a Bieloruska, pričom niektoré lokácie sú blízko hraníc členských štátov NATO, poznamenala agentúra Reuters. Pondelková časť cvičenia sa podľa ruského ministerstva obrany sústredila na začatie protiofenzívy voči nepriateľským silám. Napríklad ruská Severná flotila a letectvo nacvičovali odrážanie útoku v blízkosti hraníc s Nórskom, upozornil Reuters.

Putin už skôr vyhlásil, že cvičenie nie je namierené proti žiadnemu štátu. Zároveň manévre označil za nevyhnutnú odpoveď na zvýšenú aktivitu NATO a jeho spojencov pri ruských hraniciach. Pondelkového cvičenia sa zúčastnil s blízkym politickým spojencom a ministrom obrany Sergejom Šojguom. Armáda mu podľa agentúry TASS predviedla v akcii napríklad nové bojové roboty, z ktorých každý podľa šéfa rezortu obrany niesol štyri protitankové strely.

VIDEO Najväčšie cvičenie za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Vadim Savitskiy/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

NATO varovalo pred krízou

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg už skôr vyzval Rusko, aby sa správalo predvídateľne a transparentne a zverejnilo počet vojenského personálu na cvičení Západ-2021. Pobaltské krajiny, ako aj Poľsko a Ukrajina sú totiž týmito manévrami znepokojené.

VIDEO Najväčšie cvičenie za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Vadim Savitskiy/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

NATO, podľa ktorého Rusko v minulosti pravidelne umelo znižovalo veľkosť cvičenia, už skôr vyzvalo Moskvu k transparentnosti a uviedlo, že bude manévre pozorne sledovať. Predstavitelia Severoatlantickej aliancie zároveň podľa Reuters varovali, že cvičenie zvyšuje riziko nehody, ktorá by mohla rozpútať krízu.

"Aj keď má každá krajina právo vykonávať vojenské cvičenia, obmedzená transparentnosť, širší kontext manévrov a sprievodné hybridné aktivity vyvolávajú naše obavy," uviedol poľský minister zahraničia Zbigniew Rau po stretnutí so svojimi náprotivkami z pobaltských krajín, s ktorými sa v pondelok zišiel v lotyšskej Rige. Podľa Reuters poukázal na posilňovanie ruských vojsk v blízkosti Ukrajiny v skorších mesiacoch tohto roka a upozornil na situáciu na hraniciach s Bieloruskom, ktoré Varšava a Európska únia obviňujú, že posiela migrantov do Pobaltia a Poľska.

VIDEO Najväčšie cvičenie za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Vadim Savitskiy/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

NATO spustilo spoločné vojenské cvičenie s Ukrajinou

Spoločné vojenské cvičenie NATO a Ukrajiny sa začalo v Odese na pobreží Čierneho mora. Informovala o tom na v pondelok Twitteri Misia Ukrajiny pri NATO. Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBOU) v tlačovej správe oznámila, že na cvičení s názvom Coherent Resilience sa zúčastnia aj jej experti. Cvičenie sa zameriava na boj proti hybridným hrozbám pre kritickú infraštruktúru v čiernomorskom regióne.

Viac ako 150 zástupcov rôznych ukrajinských štátnych úradov, medzinárodných expertov a pozorovateľov z NATO a partnerských krajín bude v rámci manévrov diskutovať o hybridných hrozbách v oblasti Čierneho mora. Cvičenie nadväzuje na rozhodnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO. Tí v apríli 2019 vo Washingtone rozhodli o podpore Ukrajiny s cieľom posilniť bezpečnosť v oblasti Čierneho mora.  

Viac o téme: CvičenieRuskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu