Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Paľba medzi Izraelom a Hamasom sa konečne zastavila: V Gaze sa oslavuje!

V Gaze majú dôvod na oslavy. Zobraziť galériu (11)
V Gaze majú dôvod na oslavy. (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

JERUZALEM - V piatok o 01.00 h SELČ začalo platiť dlho očakávané zastavenie paľby medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

VIDEO Nová obava! Môže Izrael zničiť Hamas pozemnou operáciou? TRI RIEŠENIA krvavého konfliktu

Úrad predsedu izraelskej vlády Benjamina Netanjahua vo štvrtok večer potvrdil, že tamojší bezpečnostný kabinet jednomyseľne schválil prímerie v Gaze. Vo vyhlásení úradu sa uvádza, že ministri súhlasili s "prijatím egyptskej iniciatívy" a vyhlásením dvojstranného prímeria bez akýchkoľvek podmienok. Uzavretie dohody potvrdil aj Hamas.

Palestínčania v uliciach oslavujú
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

Vyhlásenie prímeria medzi Izraelom a Hamasom medzitým privítali USA aj Británia. Prezident Spojených štátov Joe Biden zároveň prisľúbil pásmu Gazy humanitárnu pomoc i asistenciu pri obnove tohto regiónu. Uviedol, že pomoc na obnovu Gazy bude poskytnutá v spolupráci s palestínskou samosprávou, a nie s Hamasom, ktorý USA označujú za teroristickú organizáciu. Agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje oznámila, že Egypt vyšle za účelom monitorovania prímeria do Tel Avivu a na palestínske územia dve bezpečnostné delegácie.

VIDEO Hamas postavil svoju raketovú základňu medzi civilistami: Izrael takto ničil cieľ pred pár dňami

Hamas postavil svoju raketovú základňu medzi civilistami: Izrael takto zničil cieľ (Zdroj: FB/Israel Defense Forces)

Situácia na hraniciach medzi Izraelom a palestínskou enklávou sa prudko vyhrotila začiatkom mája. Zrážky medzi palestínskymi moslimami a izraelskou políciou, ktoré vypukli v súvislosti s hrozbou vysťahovania niekoľkých palestínskych rodín z predmestia Šajch Džarrá vo východnom Jeruzaleme, prerástli do vojenského konfliktu. Podľa najnovších informácií bolo v Izraeli zabitých 12 ľudí, viac ako 50 utrpelo ťažké zranenia. Počet Palestínčanov zabitých pri odvetných izraelských náletoch a ostreľovaní dosiahol 233, vrátane 65 maloletých. Zranených bolo asi 1900 ľudí.

Palestínčania v uliciach oslavujú
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

USA a Británia prímerie privítali

Prezident Spojených štátov Joe Biden privítal v noci na piatok vyhlásenie prímeria medzi palestínskym radikálnym hnutím Hamas s Izraelom, s ktorým súhlasili obe strany tohto konfliktu. Podľa Bidena ide po 11 dňoch bojov o "skutočnú príležitosť dosiahnuť pokrok," píše agentúra AFP. "Verím, že máme skutočnú príležitosť dosiahnuť pokrok a som odhodlaný usilovať sa o to," povedal Biden v Bielom dome. Zároveň ocenil úlohu Egypta pri sprostredkovaní tejto dohody o zastavení paľby. "Som presvedčený, že Palestínčania a Izraelčania si rovnako zaslúžia žiť v pokoji a bezpečí. Moja administratíva bude pokračovať v našej tichej a neoblomnej diplomacii," dodal.

Podľa agentúry Reuters tiež Biden prisľúbil pásmu Gazy humanitárnu pomoc i asistenciu pri obnove tohto regiónu. Uviedol, že pomoc na obnovu Gazy bude poskytnutá v spolupráci s palestínskou samosprávou, a nie s Hamasom, ktorý USA označujú za teroristickú organizáciu. 

Joe Biden
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Najnovšie správy o prímerí na Blízkom východe privítalo aj Spojené kráľovstvo. "Všetky strany musia pracovať na tom, aby bolo prímerie trvalé a ukončili neprijateľný cyklus násilia a civilných obetí," napísal na Twitteri britský šéf diplomacie Dominic Raab. Dodal, že Británia podporuje "úsilie o nastolenie mieru“.

Hammas označil prímerie za svoje víťazstvo, V Gaze sa oslavuje

Popredný politický líder Hamasu v pásme Gazy Chálil Hajja označil vyhlásenie prímeria medzi Izraelom a Hamasom, ktoré vstúpilo do platnosti v piatok  nadránom, ako víťazstvo tohto palestínskeho radikálneho hnutia. Urobil tak v príhovore pred tisíckami Palestínčanov oslavujúcich zastavenie bojov v tamojších uliciach. Informovali o tom v piatok agentúry AFP a AP.

AKTUÁLNE Paľba medzi Izraelom
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

"Toto je eufória z víťazstva," povedal Hajja. Prisľúbil tiež pomoc pri obnove obydlí zničených počas izraelských náletov. Ako uvádza agentúra AP, Izrael podľa Hajju nedokázal zničiť vojenskú infraštruktúru Hamasu, a to vrátane siete podzemných tunelov, ktoré toto hnutie využíva. Podmienky dohody prímeria s Izraelom neprezradil.

Prímerie sprostredkované Egyptom, ktoré okrem Hamasu zahŕňa aj Islamský džihád - druhé najmocnejšie militantné zoskupenie v pásme Gazy - vstúpilo do platnosti v piatok o 01.00 h SELČ po medzinárodnom úsilí o deeskaláciu násila.

Na Blízky východ pricestuje Blinken

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken "v nasledujúcich dňoch" odcestuje na Blízky východ. Oznámil to vo štvrtok rezort diplomacie USA po tom, čo sa Izrael a palestínske radikálne hnutie Hamas dohodli na zastavení bojov na 11 dní, informuje agentúra AFP.

 Antony Blinken
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Carlos Barria/Pool Photo via AP)

Blinken hovoril vo štvrtok s izraelským ministrom zahraničných vecí Gabim Aškenazim, ktorý "privítal plány ministra Blinkena pricestovať do regiónu," uviedol hovorca Štátneho departmentu Ned Price. Blinken sa podľa neho v nasledujúcich dňoch "stretne s izraelskými, palestínskymi a regionálnymi partnermi na rokovaniach o obnove a spolupráci na vytvorení lepšej budúcnosti pre Izraelčanov i Palestínčanov".

Oznámenie o plánovanej ceste prišlo po tom, čo Blinken vo štvrtok pred uvedením prímeria do platnosti dvakrát telefonoval s Aškenazim. Prímerie sprostredkoval Egypt po narastajúcom medzinárodnom tlaku na zastavenie krviprelievania.

Šéf OSN privítal prímerie

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas, aby dodržiavali prímerie, ktoré vstúpilo do platnosti v piatok nadránom. Medzinárodné spoločenstvo musí podľa neho vypracovať balíček obnovy, "ktorý podporí palestínsky ľud a posilní jeho inštitúcie". Informovala o tom agentúra AP.

Guterres po štvrtkovom oznámení o ukončení zrážok medzi oboma stranami po 11 dňoch povedal, že "izraelskí a palestínski vodcovia majú okrem nastolenia pokoja aj zodpovednosť za začatie seriózneho dialógu o základných príčinách tohto konfliktu".

Prímerie sprostredkované Egyptom, ktoré okrem Hamasu zahŕňa aj Islamský džihád – druhé najmocnejšie militantné zoskupenie v pásme Gazy – vstúpilo do platnosti v piatok o 01.00 h SELČ po medzinárodnom úsilí o deeskaláciu násilia. Guterres uviedol, že OSN je pripravená spolupracovať s Izraelom, Palestínčanmi a medzinárodnými a regionálnymi partnermi pri návrate k "zmysluplným rokovaniam" o dvojštátnom riešení dlhoročného konfliktu na Blízkom východe na základe územných hraníc pred vojnou v roku 1967.

Minister zahraničných vecí Palestínskej samosprávy Rijád Malkí označil prímerie za nedostatočné a povedal, že svet musí teraz čeliť zložitým otázkam budúcnosti Jeruzalema a dosiahnutiu nezávislého palestínskeho štátu.

Generálny tajomník OSN António
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Seth Wenig)

Hnutie Hizballáh privítalo historické víťazstvo Palestínčanov

Iránom podporované libanonské hnutie Hizballáh ocenilo v piatok "historické víťazstvo" Palestínčanov po prímerí medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v Gaze. Informuje o tom agentúra AFP.

"Hizballáh blahoželá hrdinskému palestínskemu ľudu a jeho udatnému odporu k dosiahnutému víťazstvu... proti sionistickému nepriateľovi," uviedlo šiitské militantné hnutie vo vyhlásení. Hizballáh viedol vlastnú zničujúcu vojnu s Izraelom v roku 2006, zostáva však vplyvnou silou v libanonskej politike a udržuje blízke vzťahy s palestínskym radikálnym hnutím Hamas v pásme Gazy.

Nemecko, Británia a Rusko má z prímeria radosť

Predstavitelia Nemecka, Spojeného kráľovstva a Ruska v piatok privítali uzavretie prímeria medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. "Teraz je dôležité riešiť príčiny, znova vybudovať dôveru a nájsť riešenie konfliktu na Blízkom východe," napísal ma Twitteri nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Takisto sa poďakoval Egyptu za sprostredkovanie prímeria, ktoré vstúpilo do platnosti o 1.00 h SELČ.

Rusko prímerie privítalo a žiadalo okamžité uskutočnenie priamych rokovaní. "Obnoveniu konfliktu môžu zabrániť len rozhovory medzi oboma stranami," povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Medzinárodné a regionálne úsilie by sa podľa jej slov malo sústrediť na obnovenie priamych politických rokovaní.

"Lídri v regióne Blízkeho východu teraz musia nájsť trvalé riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktoré zabráni terorizmu, ukončí špirálu násilia a prinesie udržateľné a spravodlivé prímerie," napísal britský premiér Boris Johnson na Twitteri. Prímerie privítali i predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Maas vo štvrtok rokoval s predstaviteľmi Izraela i Palestínčanov o najnovšej vlne násilia v regióne, ktoré sa vystupňovalo v pondelok 10. mája, pripomína agentúra AFP. Izraelská armáda na ostreľovanie palestínskymi militantmi z pásma Gazy odpovedala vzdušnými útokmi.

Prímerie privítala aj EÚ

Európska únia v piatok privítala prímerie medzi Izraelom a palestínskym islamistickým hnutím Hamas a prisľúbila, že zvýši úsilie o dlhodobé politické riešenie krízy. Informovala o tom agentúra AFP. "Európska únia víta ohlásené prímerie ukončujúce násilie v (pásme) Gaze a jej okolí. Vyzdvihujeme Egypt, Katar, Organizáciu Spojených národov, USA i ďalších, ktorí v tom zohrali úlohu," uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

"Sme zhrození a vyjadrujeme ľútosť nad stratami na životoch za posledných 11 dní. Ako Európska únia neustále opakuje, situácia v pásme Gazy je dlhodobo neudržateľná," uviedol. Vo vyhlásení Borrell ďalej trvá na tom, že "iba politické riešenie prinesie udržateľný mier a navždy ukončí palestínsko-izraelský konflikt". "Obnova politického obzoru smerom k riešeniu spočívajúcemu v existencii dvoch štátov má v súčasnosti mimoriadny význam. EÚ je pripravená plne podporovať izraelských a palestínskych predstaviteľov v tomto úsilí," píše sa vo vyhlásení.

Pápež dúfa v dialóg a mier

Pápež František privítal v piatok prímerie medzi Izraelom a Palestínčanmi, informuje agentúra DPA. "Ďakujem Bohu za rozhodnutie zastaviť ozbrojené boje a dúfam, že sa pôjde cestou dialógu a mieru," povedal pápež na stretnutí s diplomatmi vo Vatikáne.

AKTUÁLNE Paľba medzi Izraelom
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Angelo Carconi/Pool photo via AP)

Podľa talianskej tlačovej agentúry ANSA zároveň vyzval na spoločné modlitby za mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi počas Turíc. Osemdesiatštyriročný pápež v uplynulých dňoch viackrát žiadal o zastavenie bojov medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktoré si vyžiadali stovky obetí a zranených.

Netanjahu označil vojenskú operáciu v pásme Gazy za úspech

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil v piatok vojenskú operáciu v pásme Gazy za "výnimočný úspech", informovala agentúra AFP. "V tejto operácii sme dosiahli svoj cieľ," povedal Netanjahu v súvislosti s ťažením namiereným najmä proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas a Islamskému džihádu – druhému najsilnejšiemu militantnému zoskupeniu v pásme Gazy.

Izraelský minister obrany Benny Ganc dodal, že Izrael operáciu uskutočnil podľa plánov, "ktorých príprava trvala roky a mesiace". "Vojenská aktivita sa skončila. Teraz je čas na politické kroky," povedal.

Izrael otvoril hraničné priechody do Gazy

Izraelský úrad  koordinujúci aktivity židovského štátu na palestínskych územiach (COGAT) v piatok dočasne otvoril hraničné priechody Erez a Kerem Šalom, aby sa do palestínskeho pásma Gazy dostala humanitárna pomoc OSN vrátane liekov, potravín a paliva pre generátory. Informoval o tom spravodajský portál The Times of Israel s tým, že ďalšia prevádzka hraničných priechodov bude závisieť od toho, či radikáli v enkláve budú dodržiavať dohodu o prímerí s Izraelom, ktorá platí od noci na piatok.

Izraelská televízia Rešet 13 dodala, že pobrežná rybolovná zóna bude pre palestínskych rybárov znovuotvorená zrejme na budúci týždeň. The Times of Israel tiež uviedol, že pracovníci viacerých humanitárnych organizácií v piatok v teréne vyhodnocovali následky nedávnych bojov medzi radikálmi palestínskeho hnutia Hamas a izraelskými jednotkami.

Fabrizio Carboni, regionálny riaditeľ Medzinárodného výboru Červeného kríža pre Blízky a Stredný východ, upozornil, že v pásme Gazy je "niekoľko stoviek" kusov nevybuchnutej munície. Uviedol tiež, že naliehavou potrebou, a to aj na izraelských územiach, je zdravotnícky materiál.

Hamas oslavuje víťazstvo nad Izraelom

Predseda politického výboru radikálneho palestínskeho hnutia Hamas, Ismáíl Haníja, víta "víťazstvo" Hamasu v nedávnom ozbrojenom konflikte s Izraelom, pričom predpokladá, že to bude mať veľký vplyv na vzťahy blízkovýchodného regiónu so židovským štátom. "Zničili sme projekt 'spolužitia' s Izraelom, 'normalizáciu' vzťahov s Izraelom," vyhlásil Haníja podľa online spravodajstva denníka The Times of Israel.

AKTUÁLNE Paľba medzi Izraelom
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo / Avshalom Sassoni)

Haníja zároveň očakáva, že jeho hnutie sa po 11-dňovom konflikte s Izraelom "bude tešiť" z rastúcej regionálnej podpory. "To, čo príde po tejto bitke, už nebude tým, čo bolo pred ňou ... uvidíte ešte veľa (diplomatických) kontaktov a úspechov," avizoval Haníja. Dodal, že "sme boli svedkami, ako sa náš národ prebudil ... , aby sa postavil za Jeruzalem, Palestínu a hnutie odporu".

Agentúra TASS s odvolaním sa na palestínsky spravodajský portál Donia al-Watan citovala z rozhovoru s Haníjom, v ktorom vyjadril poďakovanie iránskemu vedeniu za dodávky zbraní pobrežnej enkláve a finančnú podporu. "Ďakujeme všetkým, ktorí podporili Hamas a synov palestínskeho ľudu. Ďakujeme Egyptu, Kataru, OSN. Ďakujeme tiež Iránu, ktorý nešetril na finančnej podpore a dodávkach strategických zbraní pre Hamas," uviedol Hamas.

Viac o téme: PrímerieKonflikt JeruzalemIzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu