Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO Potýčky v Jeruzaleme si vyžiadali vyše 250 zranených: Bezpečnostná rada OSN bude rokovať

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Oded Balilty)

RAMALLÁH - Izraelským bezpečnostným zložkám sa po násilnostiach nakrátko podarilo obnoviť poriadok na Chrámovej hore v Starom meste Jeruzalema, keď rozohnali dav Palestínčanov útočiacich na izraelských policajtov kameňmi. Uviedol to spravodajský portál The Times of Israel, ktorý však neskôr informoval, že po krátkej prestávke sa násilnosti obnovili.

Palestínsky Červený kríž medzičasom informoval, že na Chrámovej hore bolo v pondelok ráno v potýčkach s izraelskou políciou zranených vyše 250 Palestínčanov, pričom viac ako 150 z nich museli hospitalizovať, z toho štyroch vo vážnom stave. Zranenia utrpelo deväť izraelských policajtov, dodal portál The Times of Israel.

VIDEO Potýčky v Jeruzaleme
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Mahmoud Illean)

Predstavitelia palestínskej samosprávy v pondelok ostro odsúdili postup izraelských bezpečnostných zložiek, ktorý označili za "útok na mešitu al-Aksá". Avizovali, že palestínske úrady teraz v reakcii zvážia "všetky možnosti". Portál The Times of Israel dodal, že ide o reakciu palestínskych úradov na situáciu z pondelka rána, keď izraelská polícia vstúpila na Chrámovú horu, oblasť uctievanú moslimami aj židmi, aby potlačila násilnosti, ktoré tam opäť vypukli v ranných hodinách.

"Útok na mešitu al-Aksá je trestným činom spáchaným okupačnou mocou. Palestínske vedenie študuje všetky možnosti, ako reagovať na túto ohavnú agresiu proti svätým miestam a občanom," napísal v pondelok vo svojom tvíte vysoký predstaviteľ palestínskej samosprávy Husajn aš-Šajch, ktorý je jedným z najbližších poradcov palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása.

Izrael zaplatí za toto znesvätenie

Khadr Adnan, vysokopostavený veliteľ militantného hnutia Palestínsky islamský džihád pre oblasť západného brehu Jordánu, varoval, že "Izrael zaplatí za toto znesvätenie""Znesvätenie" mešity al-Aksá a "zranenie stoviek tých, ktorí ju bránia, je zločinom, za ktorý bude treba zaplatiť. Všetci veríme, že naši ľudia sa postavia na odpor," uviedol Adnan.

VIDEO Potýčky v Jeruzaleme
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Oded Balilty)

Palestínske radikálne hnutie Hamas označilo zrážky na Chrámovej hore za "masaker" a "vojnový zločin" a varovalo Izrael, že zaň "draho zaplatí". Sámi abú Zuhrí, hovorca hnutia Hamas, vo svojom vyhlásení apeloval na "celý náš národ, aby vyšiel do ulíc a bil sa s okupantom". Styčný dôstojník medzi velením izraelských bezpečnostných zložiek a Palestínčanmi, Ghasan Alian, v snahe zmierniť eskalujúcu situáciu vydal vyhlásenie, v ktorom ubezpečil, že Izrael sa "zasadzuje za to, aby v Jeruzaleme bola možná sloboda uctievania všetkých náboženstiev".

Upozornil pri tom, že "niektorí" z palestínskych aktérov nepokojov "veria, že chránia sväté miesta (na Chrámovej hore v Jeruzaleme), ale v skutočnosti ich znesväcujú". Dodal, že "títo ľudia cynicky využívaní tými, ktorí sa snažia eskalovať situáciu...násilným a poburujúcim jazykom na sociálnych sieťach a v médiách".

VIDEO Potýčky v Jeruzaleme
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Mahmoud Illean)

Bezpečnostná rada OSN bude rokovať

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) by sa v pondelok mala zísť na mimoriadnom zasadnutí s cieľom diskutovať o eskalácii násilností a napätia v Jeruzaleme, informoval denník The Times of Israel s odvolaním sa na izraelských diplomatov. Dodal, že BR OSN sa zíde za zavretými dverami a na žiadosť Tuniska.

Očakáva sa, že situácia môže počas pondelka ďalej eskalovať, keďže v Izraeli si pripomínajú Deň Jeruzalema (Jom Jerušalajim), ktorý je spomienkou na zjednotenie tohto mesta počas šesťdňovej vojny v roku 1967.

Turecko vyzvalo Izrael, aby prestal útočiť

Turecko v pondelok apelovalo na Izrael, aby "prestal útočiť na Palestínčanov" v Jeruzaleme a "zabránil vstupu okupantov/osadníkov do svätej mešity" al-Aksá. Na sociálnej sieti Twitter to napísal Ibrahim Kalin, poradca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Apeloval tiež, že "svet musí konať tak, aby zastavil túto nekonečnú izraelskú agresiu proti neozbrojeným civilistom v ich vlastnej krajine".

Turecký prezident Recep Tayyip
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

Samotný Erdogan v sobotu označil Izrael za "krutý teroristický štát", ktorý útočí na Palestínčanov "divokým spôsobom bez akejkoľvek morálky". Erdoganov hovorca Fahrettin Altun v pondelok apeloval na "islamský svet: Je čas zastaviť ohavné a kruté útoky Izraela". Prostredníctvom Twitteru tiež "ľudstvu" odkázal, že "nastal čas ukázať tomuto štátu (s režimom) apartheidu, kde je jeho miesto".

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu upozornil, že tí, "ktorí sa nevyjadrujú proti tomuto zverstvu, by nemali hovoriť o blízkovýchodnom mierovom procese". Štyria členovia tzv. blízkovýchodného kvarteta - USA, Rusko, EÚ a OSN - v sobotu vyjadrili hlboké znepokojenie nad násilnosťami v Jeruzaleme a vyzvali "izraelské orgány na zdržanlivosť".  Agentúra AFP pripomenula, že vzťahy medzi Izraelom a Tureckom sú napäté od roku 2010, keď turecká mimovládna organizácia IHH dohliadala na flotilu lodí, ktoré sa vtedy pokúsili prelomiť izraelskú blokádu palestínskeho pásma Gazy.

Viac o téme: OSNJeruzalemIzraelPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu