Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vyhostenie diplomatov z Česka je reakciou na dianie v Bielorusku, tvrdí ruský poslanec

(Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

MOSKVA - Rozhodnutie Českej republiky vyhostiť 18 ruských diplomatov je snahou Západu odviesť pozornosť od aktivít organizovanej skupiny plánujúcej prevrat v Bielorusku. Podľa agentúry TASS to dnes povedal šéf zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Leonid Sluckij.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zo zapojenia do tohto plánu obvinil americké tajné služby. Ruská tajná služba FSB v sobotu oznámila, že v Rusku zatkla dvoch Bielorusov, ktorí sú podozriví z plánov na zvrhnutie bieloruskej vlády a z chystaného atentátu na bieloruského prezidenta. Muži boli vydaní do Bieloruska.

"Akonáhle zazneli obvinenia namierené proti americkému prezidentovi, české úrady ako na povel oznámili vyhostenie ruských diplomatov," cituje TASS vyjadrenie Sluckého. "Je úplne jasné, že to bolo zinscenované. Bielorusi útočia na Spojené štáty, tak my odvedieme pozornosť v politickej aj v informačnej sfére a zaútočíme na Rusko," dodal.

Sluckij uviedol, že mu telefonujú kolegovia z Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, ktorí si robia zo situácie obavy. "Je jasné, že túto situáciu vyvolal ďaleký Západ. Na takéto veci je potrebné odpovedať. A naša odpoveď príde okamžite," dodal. Podobne pohrozila Česku v sobotu aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová. Podľa nej Česká republika dobre vie, aké dôsledky môže po vyhostení 18 ruských diplomatov očakávať.

Premiér Andrej Babiš v sobotu oznámil, že Česko vyhostí 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva v Prahe pre podozrenie zo zapojenia príslušníkov ruskej tajnej služby do výbuchu skladu munície vo Vrběticiach v roku 2014. Diplomati, ktorí majú byť vypovedaní, boli podľa českej vlády identifikovaní ako členovia ruských spravodajských služieb.

Viac o téme: ČeskoDiplomatiReakciaVyhosteniePoslanec DianieRuskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu