Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Juhoafrická mutácia KORONAVÍRUSU blízko Slovenska: Potvrdili tri prípady v brnianskej škôlke!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRNO - V Brne sa potvrdila juhoafrická mutácia koronavírusu u troch prípadov z materskej školy. Na twitteri to dnes uviedol riaditeľ laboratória Omar Šerý. Podľa neho sa laboratóriu zároveň potvrdilo, že má k dispozícii spôsob, ako juhoafrickú mutáciu analyzovať do dvoch hodín. Juhoafrická mutácia je výrazne nákazlivejšia a podľa odborníkov znižuje účinnosť niektorých vakcín a liekov na covid-19.

KORONAhoror v českom meste: VIDEO Šírenie obrovskou rýchlosťou, vírus zabíja aj mladšie ročníky

Podozrenie sa v škôlke objavilo v prvej polovici februára, zariadenie je teraz zatvorené. Hygienici preverovali v škôlke štyri podozrenia na juhoafrickú mutáciu - u dvoch detí a dvoch učiteliek. Vzorky ale odoberá viacero laboratórií. Tri odobrala Elisabeth Pharmacon.

Sekvenácia je podrobná genetická analýza vírusu, ktorá mutáciu potvrdí, alebo vyvráti. "Laboratóriá Elisabeth Pharmacon práve potvrdili sekvenovaním juhoafrickú mutáciu u všetkých troch avizovaných vzoriek z brnianskej škôlky. Zároveň bolo potvrdené, že máme k dispozícii rýchly spôsob, ako analyzovať juhoafrickú mutáciu do dvoch hodín niekoľkobodovou analýzou podozrivých vzoriek," uviedol Šerý.

V Juhomoravskom kraji bolo päť podozrení na juhoafrickú mutáciu. Okrem štyroch v škôlke bolo jedno u ženy, ktorá sa vrátila zo zájazdu zo Zanzibaru. V krajine je ale aj niekoľko ďalších prípadov podozrenia na juhoafrickú mutáciu. Vo štvrtok bola v Česku potvrdená prvá nákaza juhoafrickou mutáciou koronavírusu.

Viac o téme: ČeskoBrnoKoronavírusCovid-19Juhoafrická mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu