Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dovolenka v Grécku v čase KORONAVÍRUSU: Petra prehovorila aj o problémoch reštaurácií

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KORFU – Typické grécke taverny, ďalšie reštaurácie a bary by sa na v letovisku Agios Georgios na juhozápade gréckeho ostrova Korfu mali kompletne otvoriť až dnes. Prevádzkovatelia bežne začínajú prevádzku v apríli, tento rok ale kvôli koronavírusu otvorenie posunuli. Hostí prvýkrát v piatok privítala taverna Rouvelas, ktorú s manželom desať rokov prevádzkuje pani Petra pôvodom z Česka.

Otvorenie taverny naplánovali na piatok, tento deň ešte ale viacero podnikov malo zatvorené. „V sobotu už všetci otvoria, predtým nebolo pre koho,“ povedala pani Petra. Tento rok už sa podľa nej stratu nepodarí dohnať, ak bude priaznivá situácia, vyrovná sa budúci rok. Dúfa pritom, že si zarobia aspoň toľko, aby mali v zime z čoho žiť. „Teraz snáď zaplatíme aspoň elektriku, nemáme ju zaplatenú štyri mesiace,“ poznamenala.

Odporúčame: Cesta autom do Chorvátska v čase koronavírusu: Veľký PREHĽAD! Rady, ktoré sa vám zídu

V podniku s výhľadom na more majú menu pripravené v deviatich jazykoch. Klientelu ale podľa Petry zvyknú tvoriť najmä Briti – až 80 percent. Do taverny v piatok podľa zistení ČTK zavítali tiež Nemci, okolo 23:00 začali prichádzať Gréci.

Ostrov Korfu, Grécko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Grécka vláda podľa prevádzkovateľky zatiaľ podnikateľom čiastočne kompenzovala stratu len za apríl. „Manžel je vedený ako podnikateľ, dostal 800 eur. Od mája sme už mohli otvoriť, tak sme nedostali nič,“ vysvetlila.

Pre reštaurácie podľa Petry teraz platí, že personál musí nosiť rúška. Na Korfu majú úzke štíty zakrývajúce ústa a nos, ktoré sa pripevňujú za uši. „Masky sme zaobstarali ešte len vo štvrtok, priviezli ich do mesta, chceli nám predať len tri, prosili sme aspoň o štyri, aby sme mali každý jednu. Je to nedostatkový tovar,“ povedala ďalej. V reštauráciách musí byť pre hostí pripravená aj dezinfekcia, v taverne majú fľaštičku na každom stole. Povinné sú tiež odstupy stolov.

Rodinná dovolenka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Od 15. júna môžu občania 29 krajín (vrátane Slovenska) pricestovať do Grécka bez povinnosti absolvovať karanténu či predloženia potvrdenia o výsledku testu na ochorenie COVID-19. Na letisku po prílete však môžu byť vykonávané náhodné kontroly cestujúcich. Na oficiálnom zozname sa okrem SR nachádzajú nasledovné krajiny: Albánsko, Austrália, Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Čierna Hora, Čína, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Chorvátsko, Izrael, Japonsko, Južná Kórea, Libanon, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Rakúsko, Rumunsko, Severné Macedónsko, Slovinsko, Srbsko, Švajčiarsko. Na svojom webe o tom informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Viac o téme: GréckoDovolenkaCestovanieCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu