Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS V Dánsku znovu otvorili múzeá, kiná, divadlá i zoologické záhrady

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix via AP)

KODAŇ - V Dánsku mohli vo štvrtok znovu otvoriť múzeá, zoologické záhrady, divadlá, kiná a ďalšie obdobné kultúrne inštitúcie, ktoré boli zatvorené v dôsledku opatrení prijatých pre pandémiu koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

Pôvodne bolo ich otvorenie zamýšľané až 8. júna. Kodaň sa však rozhodla umožniť im okamžité otvorenie po stredajšom odobrení v dánskom parlamente a tiež v reakcii na tvrdenia miestnych zdravotných úradov, že šírenie vírusu sa spomalilo.

"Bola to čistá radosť. Konečne môžeme začať," opísal svoje pocity pre dánsku verejnoprávnu rozhlasovú a televíznu stanicu DR riaditeľ dánskeho prírodovedného múzea Peter Kjargaard. Vyjadril nadšenie z toho, že jeho múzeum bude môcť návštevníkom predviesť novú expozíciu dinosaurov, hoci jej príprava bude trvať ešte aspoň mesiac.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Nie všetky dánske múzeá však otvorili už vo štvrtok. Viaceré avizovali, že návštevníkov začnú prijímať až cez víkend či na budúci týždeň, informuje AFP. V súlade s dohodou, ktorú v stredu večer dosiahli poslanci dánskeho parlamentu, ostanú hranice krajiny vo všeobecnosti uzavreté. Od začiatku budúceho týždňa však pribudnú výnimky a do Dánska budú môcť prichádzať ľudia s trvalým pobytom v niektorej zo severských krajín a tiež Nemecka, ktorí budú chcieť navštíviť príbuzných a blízkych alebo aj nehnuteľnosť, ktorú v krajine vlastnia.

V Dánsku od 15. mája mohli znovu - po dodržaní prísnych hygienických opatrení a vzájomných odstupov - otvoriť predškolské zariadenia. Do škôl sa od tohto termínu mohli taktiež vrátiť žiaci nižších ročníkov základných škôl, ku ktorým tento týždeň pribudli aj žiaci vyšších ročníkov. Stredné školy by v krajine mali otvoriť už čoskoro.

Viac o téme: DánskoDivadloKináKoronavírusMúzea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu