Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Krvavé protesty v pásme Gazy pokračujú: Sedem mŕtvych Palestínčanov, medzi nimi aj dve deti

Protesty v Pásme Gazy
Protesty v Pásme Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/ Khalil Hamra)

GAZA - Sedem Palestínčanov vrátane dvoch detí zahynulo a ďalších najmenej 90 utrpelo zranenia v dôsledku streľby ostrými nábojmi, ktorá sprevádzala v piatok zásah izraelskej armády proti účastníkom pohraničných protestov v pásme Gazy. Tlačová agentúra AP informovala o aktualizovanom počte obetí s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy, ovládanom palestínskym militantným hnutím Hamas.

V rámci konfliktu medzi Hamasom a Izraelom išlo o najkrvavejší deň za posledné týždne, počas ktorých sa protesty pozdĺž hranice vystupňovali a stala sa z nich takmer každodenná udalosť. Tisíce Palestínčanov uposlúchli aj tento piatok výzvu Hamasu a zhromaždili sa na piatich miestach pri hraničnom oplotení.

Protestujúci zapálili pneumatiky a spoza clony vytvorenej hustým dymom hádzali kamene a výbušné zariadenia smerom k izraelským vojakom, ktorí boli rozmiestnení na opačnej strane hranice. Vojaci odpovedali vypustením slzotvorného plynu a streľbou. Medzi siedmimi usmrtenými Palestínčanmi boli dve deti vo veku 12 a 14 rokov, uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Gaze. Prípadné obete na izraelskej strane neboli hlásené.

Izraelská armáda vydala vyhlásenie, podľa ktorého podnikla v reakcii na ohadzovanie "granátmi a výbušnými zariadeniami" dva nálety na objekty Hamasu v pásme Gazy. Podľa odhadu izraelských síl sa pozdĺž hranice zhromaždilo tentoraz viac ako 10.000 Palestínčanov. Pohraničné protesty organizované Hamasom sa konajú už od marca a zahynulo pri nich už približne 140 Palestínčanov, ako aj jeden izraelský vojak. Motívom protestov je sčasti snaha upriamiť pozornosť na izraelsko-egypstkú blokádu, uvalenú na pásmo Gazy po tom, ako sa ho v roku 2007 zmocnil Hamas.

Viac o téme: HraniceProtestyIzraelPalestínaGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu