Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Damaskom otriasli po polnoci výbuchy: V Sýrii hovoria o niekoľkých raketových útokoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

DAMASK - Najmenej päť silných výbuchov bolo počuť v noci na nedeľu v sýrskej metropole Damask. Explózie zrejme spôsobené raketami v skorých ranných hodinách otriasli tamojšími budovami, informovali tlačové agentúry AP a Reuters.

Libanonská televízia al-Majádín, ktorá je blízka sýrskej vláde, uviedla, že výbuchy zazneli smerom od vojenského letiska Mazza na juhozápadnom okraji mesta. Miestni obyvatelia na sociálnych sieťach informovali, že tam videli požiare a počuli explózie.

Predstaviteľ regionálnej aliancie podporujúcej Damask podľa agentúry Reuters povedal, že príčinou výbuchov boli raketové útoky zamerané na zmienenú základňu, na ktoré reagovali sýrske systémy protivzdušnej obrany. Monitorovacia skupina Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) tvrdí, že explózie boli výsledkom izraelských vzdušných útokov, pričom si vyžiadali obete na životoch a zranených.

Sýrska vláda v minulosti obvinila Izrael z viacerých útokov na leteckú základňu Mazza. Izrael zriedkavo priznáva nálety v Sýrii, zdôrazňuje však, že využije vojenské údery, aby zabránil dodávkam zbraní pre svojich nepriateľov v susednej krajine.

Izraelčania nezaútočili na vojenské letisko Mazza na juhozápadnom okraji sýrskej metropoly Damask, informovala v nedeľu agentúra SANA s odvolaním sa na armádne zdroje. Podľa nej výbuchy, ktoré sa v noci na nedeľu odtiaľ ozývali, pochádzali z muničného skladu pri základni a spôsobil ich elektrický skrat.

Viac o téme: SýriaDamaskRaketové útoky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu