Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Líbyjčan sa dostal k zmrazenému majetku Kaddáfíovcov: Talianska polícia ho odhalila a zhabala

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí (Zdroj: SITA)

RÍM - Viac ako dva milióny eur zhabala talianska polícia Líbyjčanovi, ktorý ako sprostredkovateľ jedného zo synov niekdajšieho líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího obišiel medzinárodné sankcie. Poradilo sa mu tak dostať k zmrazenému majetku klanu Kaddáfíovcov, informovala vo štvrtok agentúra DPA.

V poradí štvrtý syn bývalého diktátora Mutasim Kaddáfí si podľa polície v roku 2010 kúpil prostredníctvom zmieneného muža v talianskej metropole Rím dva luxusné byty, garáž a pivnicu v celkovej hodnote asi 5,5 milióna eur. Mutasima Kaddáfího zabili v 2011 v líbyjskom meste Syrta. Zmienený sprostredkovateľ, ktorého totožnosť talianska finančná polícia nezverejnila, o päť rokov na to predal jeho rímske nehnuteľnosti za zníženú cenu - asi 2,5 milióna eur, lebo cítil, že tamojšie úrady sú mu už na stope. 

Podľa polície sa Líbyjčanovi následne podarilo z Talianska vyviesť zhruba 500.000 eur. Zvyšné dva milióny eur však zhabala a zmrazila polícia, pričom muža obvinili z falošnej registrácie majetku a prania špinavých peňazí. 

Muammara Kaddáfího, ktorý Líbyi vládol viac ako 40 rokov, zabili 20. októbra 2011 líbyjskí povstalci, keď sa v konvoji pokúšal utiecť z rodného mesta Syrta. Líbyu od jeho smrti sužuje bezprávie, vláda milícií a sústavné boje. Táto severoafrická krajina sa zároveň stala tranzitným územím pre migrantov, ktorí sa prechodom cez ňu pokúšajú po mori dostať do Európy. 

Viac o téme: MajetokLíbyaTalianskoMuammar Kaddáfí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu