Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Samovražedný útok v líbyjskom Tripolise: Pri výbuchu prišlo o život minimálne 14 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Manu Brabo)

TRIPOLIS - Teroristická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k stredajšiemu samovražednému bombovému útoku v líbyjskom hlavnom meste Tripolis, pri ktorom podľa aktualizovaných údajov najmenej 14 ľudí zahynulo a vyše 20 ďalších utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra AP.

Terčom dvojitého útoku bolo sídlo volebnej komisie v centre Tripolisu. Podľa vyhlásenia prevzatého z tlačovej agentúry Amák, ktorá je spriaznená s Daeš, sa dvaja príslušníci tejto organizácie dostali k budove volebného strediska, na čo začali strieľať na jeho pracovníkov a po minutí nábojov odpálili nálože na svojich telách.

Líbyjské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že extrémisti v budove taktiež založili požiar. Na videách zverejnených na sociálnych sieťach bolo vidieť, ako z budovy stúpali husté kúdoly čierneho dymu. V prípade Tripolisu išlo o najhorší incident tohto druhu za posledné roky. Predpokladá sa, že cieľom útočníkov bolo narušiť celoštátne voľby v Líbyi naplánované na tento rok. Daeš odmieta demokratické voľby a vyzýva svojich prívržencov, aby útočili na volebné strediská.

Líbyu sužuje bezzákonnosť a vláda milícií od roku 2011, keď v povstaní prišiel o život diktátor Muammar Kaddáfí. V dôsledku chaosu sa z tejto severoafrickej krajiny stal hlavný tranzitný bod pre migrantov snažiacich sa dostať do Európy.

Krajina je rozdelená medzi dve súperiace vlády - jednu v Tripolise a druhú v Tobruku na východe. Daeš využil anarchiu v Líbyi na svoju expanziu. Koncom roka 2016 vyhnali túto militantnú skupinu z ich bašty v Kaddáfího rodisku Syrta. Zástancovia tvrdej línie Daeš sú však zrejme stále aktívni v líbyjských púštnych oblastiach, dodáva DPA.

Viac o téme: VýbuchSamovražedný útokLíbyaTripolis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu