Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Putin je z medzikórejského summitu nadšený: Je pripravený na spoluprácu

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Juhokórejský prezident Mun Če-in telefonicky informoval ruského prezidenta Vladimira Putina o výsledkoch medzikórejského summitu. Putin ocenil závery piatkového stretnutia lídrov oboch Kóreí a uviedol, že bude prispievať k upevňovaniu spolupráce na Kórejskom polostrove.

"Moskva má záujem ďalej prispievať k vývoju praktickej spolupráce medzi Kórejskou ľudovodemokratickou republikou a Južnou Kóreou, predovšetkým prostredníctvom trilaterálnych enegretických a infraštruktúrnych projektov," uvádza sa v nedeľnom vyhlásení Kremľa, o ktorom informovala agentúra TASS.

Partneri počas telefonického rozhovoru iniciovaného zo strany Južnej Kórey venovali osobitnú pozornosť zabezpečeniu denuklearizácie Kórejského polostrova, ktorá je zakotvená v tzv. Pchanmundžomskej deklarácii, spresnil ďalej Kremeľ.

Lídri Severnej a Južnej Kórey po piatkovom summite v pohraničnej dedine Pchanmundžom ohlásili kroky smerujúce k oficiálnemu ukončeniu kórejskej vojny a zbaveniu Kórejského polostrova jadrových zbraní. 

Severokórejský vodca Kim Čong-un podľa juhokórejského prezidenta prisľúbil, že jeho krajina v máji uzavrie svoj jadrový testovací areál a pozve expertov a novinárov z Južnej Kórey a USA, aby tento proces sledovali. Severná Kórea taktiež oznámila, že zosúladí svoje časové pásmo s Južnou Kóreou.

Viac o téme: Vladimir PutinKim Čong-unMun Če-in
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu