Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Trump navrhol možné miesto stretnutia s Kim Čong-unom: Stretnú sa lídri práve tu?

Donald Trump a Kim Čong-un
Donald Trump a Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, Wong Maye-E, File)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump navrhol v pondelok hranicu medzi Kóreami ako možné miesto pre stretnutie so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Informovala o tom agentúra Jonhap.

"Mnohé krajiny pripadajú do úvahy pre toto stretnutie, ale nebol by Mierový dom/Dom slobody na hraniciach medzi Severnou a Južnou Kóreou reprezentatívnejším, dôležitejším a trvalejším miestom ako tretia krajina? Iba sa pýtam!" napísal Trump na Twitteri.

Mierový dom v Pchanmundžome bol miestom minulotýždňového summitu Kim Čong-una s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom. Dom slobody je neďaleká budova, ktorá slúži ako styčná kancelária medzi oboma Kóreami, dodáva agentúra Jonhap.

Lídri Severnej a Južnej Kórey ohlásili kroky smerujúce k oficiálnemu ukončeniu kórejskej vojny a zbaveniu Kórejského polostrova jadrových zbraní. Trump v sobotňajšom tvíte uviedol, že sa teší na stretnutie s Kimom, ktoré bolo predbežne naplánované na máj alebo začiatok júna.

Južná Kórea zatiaľ demontuje svoj ampliónový systém

Južná Kórea plánuje začať s demontážou pohraničného systému ampliónov, ktoré používala na šírenie propagandy do KĽDR. Tento krok prichádza v súvislosti s pozitívnym vývojom situácie medzi Soulom a Pchjongjangom po minulotýždňovom summite ich najvyšších činiteľov, informovala v pondelok agentúra DPA.

Práce by sa mali začať v utorok, uviedlo kórejské ministerstvo obrany, pričom zámerom tohto opatrenia je prispieť k zníženiu vojenského napätia na Kórejskom polostrove. Kórea zastavila šírenie odkazov zameraných proti KĽDR už začiatkom minulého týždňa. Soul začal používať vysokovýkonný ampliónový systém na medzikórejských hraniciach v roku 1963.

Viac o téme: StretnutieDonald TrumpKim Čong-unSeverná KóreaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu