Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Experti smerujú do mesta Dúmá: Rusi očakávajú nestranné vyšetrovanie incidentu

Dym nad mestom Dumá.
Dym nad mestom Dumá. (Zdroj: SITA/AP)

DÚMÁ - Experti z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) odišli v sobotu ráno zo sýrskej metropoly Damask do neďalekého mesta Dúmá ležiaceho v oblasti východná Ghúta, kde majú vyšetriť údajný chemický útok provládnych síl zo 7. apríla. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej.

 Moskva podľa Zacharovovej očakáva, že odborníci z OPCW uskutočnia nestranné vyšetrovanie incidentu v Dúmá a čo najskôr predložia objektívnu správu. Zároveň vyzvala západné krajiny, "aby sa zdržali krokov, ktoré by bránili snahám o zistenie pravdy o provokácii vo východnej Ghúte zo 7. apríla".

Hovorkyňa pripomenula, že experti sa vydali na miesto 11 dní po tom, čo prišla žiadosť z Damasku, čo Rusko považuje za "neprijateľné". Informáciu o tom, že 7. apríla bolo mesto Dúmá vystavené útoku chemickými zbraňami, zverejnil rad sýrskych proopozičných a západných médií, ako aj mimovládne organizácie vrátane sýrskych záchranárov z Bielych prílb, pričom  zodpovednosť zaň pripísali vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho spojencom - Rusku a Iránu.

Všetci obvinení to však opakovane popreli. Uplynulý víkend v noci na sobotu uskutočnili USA, Británia a Francúzsko raketové útoky na ciele v Sýrii, ktoré boli odpoveďou na údajný chemický útok v Dúmá.

Experti z OPCW odobrali vzorky z miesta údajného útoku

Experti z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) odobrali v sobotu vzorky z miesta údajného chemického útoku v meste Dúmá ležiaceho neďaleko sýrskej metropoly Damask. Informovala o tom stanica Deutsche Welle. Medzinárodní inšpektori sa na miesto údajného chemického útoku sýrskych vládnych síl zo 7. apríla dostali po niekoľkých dňoch odkladov. Pôvodne tam mali doraziť už v stredu. 

Členovia tímu v meste Dúmá odobrali vzorky, ktoré budú podrobené analýze. Za bezpečnosť odborníkov sa vopred zaručila sýrska vláda aj velenie ruskej armády v Sýrii.  Odobraté vzorky budú prepravené do laboratória OPCW v holandskom Rijswijku a potom odoslané na analýzu do ďalších špecializovaných laboratórií tejto organizácie. Na základe výsledkov analýz a ďalších materiálov potom OPCW zostaví správu, ktorú predloží na zváženie účastníkom medzinárodného Dohovoru o chemických zbraniach. "OPCW zhodnotí situáciu a zváži ďalšie kroky vrátane ďalšej potenciálnej návštevy v Dúmá," uvádza sa vo vyhlásení OPCW. 

Viac o téme: ExpertiSýriaChemický útokDúmá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu