Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rusko vidí celú situáciu po svojom: USA by nemali byť globálnym policajtom

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Maxim Shipenkov/Pool Photo via A)

MOSKVA - Rusko vo štvrtok varovalo USA a ich spojencov pred prisvojovaním si úlohy "globálneho policajta" v reakcii na tvrdenie o použití chemických zbraní v Sýrii, ktoré je podľa Moskvy falošné. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová uviedla, že západní lídri nemajú žiadnu právomoc byť "vyšetrovateľmi, prokurátormi a katmi".

Podľa agentúry TASS Zacharovová zdôraznila, že vyhrážanie sa Sýrii použitím sily očividne porušuje Chartu Organizácie Spojených národov. Agentúra AP pripomína, že podľa sýrskych aktivistov a zdravotníkov prišlo minulý týždeň pri údajnom chemickom útoku v meste Dúmá o život viac ako 40 ľudí. Sýrska vláda poprela obvinenia z účasti na takomto útoku.

Zacharovová označila obvinenia za falošné, ale povedala, že by ich mal vyšetriť medzinárodný orgán dohliadajúci na zákaz používania chemických zbraní. Podľa nej Rusko zaručí bezpečnosť inšpektorov.

Zacharovová taktiež vyzvala na deeskaláciu situácie a naliehala na Západ, aby opatrne zvážil následky pred podniknutím akejkoľvek akcie. Šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vyzval vo štvrtok sýrskych spojencov Rusko a Irán, aby umožnili medzinárodným pozorovateľom a zdravotníkom prístup do oblasti údajného chemického útoku neďaleko Damasku.

Uviedol, že medzi členmi NATO prebiehajú konzultácie o tom, ako reagovať na údajný chemický útok, a dodal, že "je dôležité, aby tí zodpovední boli bratí na zodpovednosť". Ruská armáda informovala, že už má mesto Dúmá pod úplnou kontrolou, dodáva agentúra AP.

Experti z OPCW odcestovali do Sýrie

Experti z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) vycestovali vo štvrtok do Sýrie, kde budú vyšetrovať údajný chemický útok v meste Dúmá ležiacom pri Damasku. Informovala o tom agentúra AP.

Vyšetrovací tím začne pracovať v sobotu. Bude sa snažiť zistiť, či a aký druh chemikálií bol použitý pri údajnom víkendovom útoku, uviedla vo vyhlásení OPCW sídliaca v Holandsku. Pri údajnom útoku smrtiacimi chemickými zbraňami v Dúme zahynulo podľa rôznych zdrojov od 40 do 100 ľudí. Najmenej 500 ďalších obyvateľov malo príznaky otravy toxickou chemickou látkou, oznámila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Západ obviňuje z útoku sily prezidenta Bašára Asada podporovaného Ruskom, ktoré sýrsku ofenzívu v tejto oblasti dosiaľ podporovalo náletmi. Damask aj Moskva uvedené obvinenia odmietli.
Spojené štáty a ďalšie západné krajiny v tejto súvislosti nevylučujú ani odvetný úder na sýrske vládne ciele. Rusko varuje, že by to malo vážne následky a spôsobilo ďalšiu nestabilitu v regióne.

Rusko neakceptuje závery OPCW, kým nebude mať úplný prístup k spisom

Moskva neakceptuje nijaké závery v kauze Skripaľ, kým ruským expertom nebude umožnený prístup ku všetkým materiálom expertízy Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) a ku všetkým informáciám, ktoré sa prípadu týkajú a zhromaždili a majú ich k dispozícii britské úrady. 

Uviedla to vo štvrtok v Moskve hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Na brífingu v Moskve Zacharovová podľa agentúry Interfax upozornila, že v správe OPCW o kauze Skripaľ chýbajú informácie, ako a za akých podmienok boli u postihnutých osôb odobraté vzorky na analýzu. Tieto chýbajúce fakty vyvolávajú podľa nej otázky u ruských expertov a " samozrejme si žiadajú detailné dopracovanie, aj z britskej strany".  

OPCW vo štvrtok potvrdila zistenie Británie, že bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija boli v Spojenom kráľovstve otrávení nervovoparalytickou látkou novičok, aj keď ju OPCW vo svojej správe priamo a konkrétne nemenovala.

Británia obvinila Rusko z otravy Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou, vyvinutou ešte v čase existencie Sovietskeho zväzu. K otrave došlo 4. marca v anglickom meste Salisbury, kde Skripaľ žil. Rusko odmieta akúkoľvek účasť na prípade a tvrdí, že Londýn neposkytol dôkazy na podporu svojich obvinení.

Útok na Sýriu by sa mohol uskutočniť veľmi skoro, alebo vôbec

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok uviedol, že útok na Sýriu by sa mohol uskutočniť "veľmi skoro, alebo vôbec nie". Tvrdí, že nikdy nenaznačoval žiadny termín takéhoto útoku. Deň predtým pritom ešte varoval Rusko, aby sa pripravilo na rakety v Sýrii, "pretože prídu". Vo svojom poslednom príspevku na Twitteri vo štvrtok ráno však napísal: "Nikdy som nepovedal, kedy sa útok na Sýriu usutoční."

Trump pohrozil vojenskou odpoveďou na víkendový údajný chemický útok v sýrskom meste Dúmá, ktorý si podľa aktivistov a zdravotníkov vyžiadal desiatky mŕtvych a stovky zranených. Sýrska vláda a Rusko tvrdia, že žiadny takýto útok sa nikdy nestal.

Nemecko sa do akcie proti Sýrii nezapojí

Nemecká spolková vláda nikdy nezvažovala účasť na vojenskom údere proti Sýrii v reakcii na útok chemickými zbraňami. Vyplýva to zo slov nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa, ktoré vo štvrtok zazneli v anglickom univerzitnom meste Oxford a ktoré sprostredkovala tlačová agentúra DPA.

Hosť z Berlína však súčasne zdôraznil, že jeho krajina sa nevyhýba účasti na vojenských operáciách, a poukázal na početnú účasť príslušníkov Bundeswehru v misiách medzinárodného spoločenstva. Svoju časť zodpovednosti Nemecko prevezme aj tam, kde to nie je príjemné, zdôraznil Maas.

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová už skôr v priebehu štvrtka vylúčila účasť Nemecka na odvetnej medzinárodnej akcii proti sýrskemu režimu. Očakáva sa však, že Nemecko nebude namietať proti takejto operácii, ak sa na nej dohodnú USA, Francúzsko a Veľká Británia. Žiadny zo spojencov však doteraz Nemecko nepožiadal o vojenskú podporu, zdôraznil v Oxforde Maas.

Máme dôkaz o chemickom útoku v Sýrii, oznámil Macron

Prezident Emmanuel Macron tvrdí, že Francúzsko má dôkaz o chemickom útoku sýrskej vlády v meste Dúmá. Macron vo štvrtok povedal, že Francúzsko nebude tolerovať "režimy, ktoré si myslia, že všetko je dovolené". Vyjadril sa tak pre televíznu stanicu TF1. Prezident tiež uviedol, že majú "dôkaz o použití chemických zbraní, prinajmenšom chlóru" zo strany vlády sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada v uplynulých dňoch.

Či Francúzsko plánuje vojenské kroky proti al-Asadovmu režimu, Macron neuviedol. Počas tohto týždňa však pravidelne hovoril s americkým prezidentom Donaldom Trumpom o najefektívnejšej odpovedi v tomto smere. Vo svetle panujúcich obáv z možnej americko-ruskej vojny v Sýrii však Macron stále trvá na tom, že "Francúzsko nedovolí eskaláciu alebo niečo, čo by mohlo poškodiť stabilitu" v regióne. Prezident už v utorok povedal, že akákoľvek francúzska akcia by bola zameraná len proti sýrskemu chemickému arzenálu.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová medzičasom oznámila, že Nemecko sa na možnej vojenskej akcii v Sýrii podieľať nebude, zdieľa však názor, že použitie chemických zbraní je neakceptovateľné. Dodala, že o tejto téme hovorila vo štvrtok aj s Macronom. Zdôraznila tiež potrebu jednotného postoja týkajúceho sa útoku, z ktorého Západ viní al-Asadov režim.

Viac o téme: RuskoUSASýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu