Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vzdušná dráma: Vyrovnávanie si účtov na oblohe, airbus letiaci do Ríma v ohrození

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Aziz Shah)

DUBAJ - Dve katarské stíhačky sa dostali do nebezpečnej blízkosti dvoch civilných lietadiel zo Spojených arabských emirátov. Oznámila to dnes agentúra WAM zo SAE. Incident sa stal v pondelok v bahrajnskom vzdušnom priestore. Nejde o prvý prípad ohrozenia civilnej dopravy nad týmito arabskými štátmi. Katar je od roku 2017 v diplomatickom spore so SAE, Saudskou Arábiou, Bahrajnom a Egyptom kvôli svojim kontaktom s Iránom a údajnej podpore radikálnych islamistických skupín.

Prekvapivý krok Izraela: Armáda sa po rokoch priznala k prísne tajnej operácii

Agentúra pre civilné letectvo SAE nový prípad hroziacej kolízie označila za provokáciu. Do podobných problémov sa civilné lietadlá emirátov dostali kvôli armádnym strojom Kataru od decembra už dvakrát.

Katar tvrdenia úradu pre civilné letectvo SAE poprel a naopak emiráty obvinil z narušovania katarského vzdušného priestoru.

Bahrajn ale informáciu o pondelňajšom incidente potvrdil. Jeho úrad pre civilné letectvo oznámil, že dve katarské stíhačky preleteli pod airbusom, ktorý letel z emirátov do Ríma a že posádka civilného lietadla musela vystúpiť do väčšej výšky.

Slovenský analytik varuje: Súboj švédskych a amerických stíhačiek vyhrajú ruské

Podľa Bahrajnu to bol v pondelok už druhý podobný prípad hroziacej kolízie. Bahrajnská agentúra BNA oznámila, že katarské vojenské stroje nemali pre vstup do bahrajnského leteckého priestoru povolenie a že Bahrajn vznesie sťažnosť k Medzinárodnej organizácii civilného letectva (ICAO).

Štyri krajiny, ktoré vinia Katar zo spojenectva s Iránom, na Dohu uvalili diplomatické, obchodné i cestovné sankcie. Katar tvrdí, že sa ho snažia tieto štáty prinútiť, aby sa podrobil ich zahraničnej politike.

Viac o téme: LietadloStíhačkaVzdušný priestorKatarBahrajnSpojené arabské emiráty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu