Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Spojenci Británie vyhostia po otrave Skripaľa ruských diplomatov, Slovensko medzi nimi nie je

Ruských diplomatov vyhostia aj krajiny EÚ, oznámil predseda Európskej rady Donald Tusk.
Ruských diplomatov vyhostia aj krajiny EÚ, oznámil predseda Európskej rady Donald Tusk. (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Spojené štáty vyhostia 60 ruských diplomatov a nariadia zatvoriť ruský konzulát v meste Seattle, a to v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Británii.

Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov administratívy prezidenta USA Donalda Trumpa.

Podľa týchto zdrojov je medzi 60 Rusmi 12 špiónov, o ktorých sa americké bezpečnostné úrady domnievajú, že pracujú pod diplomatickým krytím v rámci ruskej misie pri OSN.

Konzulát v meste Seattle je podľa nich otázkou bezpečnosti, pretože sa nachádza v blízkosti základne amerického námorníctva.

Moskvu pobúrilo vyhostenie diplomatov: Putin už chystá odvetu

Na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pritom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave.

Ruských diplomatov vyhostí aj 14 krajín EÚ, Slovensko nie

Predseda Európskej rady Donald Tusk oznámil, že ruských diplomatov vyhostí 14 členských štátov Európskej únie. Dôvodom je otrávenie bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Anglicku. Tusk v pondelok povedal, že v nasledujúcich dňoch či týždňoch môže dôjsť ešte k ďalšiemu vyhosťovaniu. Momentálne takýmto spôsobom solidaritu s Veľkou Britániou vyjadrila Česká republika, ktorá vyhostila troch diplomatov, ďalej Holandsko, Estónsko, Taliansko, Poľsko, Nemecko, Francúzsko, Rumunsko či Litva.

Reakcie na rozhodnutie nevyhostiť ruských diplomatov: Škandál, tvrdí Progresívne Slovensko

K odvetným krokom sa pripojila aj Ukrajina. Prezident Petro Porošenko oznámil, že jeho vláda vyhostí 13 ruských diplomatov. Kanada informovala, že vyhostí štyroch ruských diplomatov, ktorých identifikovala ako špiónov, ktorí "podkopávajú bezpečnosť Kanady a zasahujú do našej demokracie". Spojené štáty krátko predtým vyhlásili, že pošlú domov 60 ruských diplomatov vrátane 12 špiónov a zatvoria tiež ruský konzulát v Seattli.

Britská premiérka Theresa Mayová obvinila z otrávenia Skripaľa Rusko. Británia už minulý týždeň reagovala vyhostením 23 ruských diplomatov. Európska únia i ďalšie krajiny sa v tejto kauze postavili za Londýn. Rusko vinu kategoricky odmieta.

Slovensko si predvolá veľvyslanca

Slovenský rezort diplomacie sa rozhodol bezodkladne predvolať veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku a požiadať ho o vysvetlenie k prípadu bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa otráveného v Británii.

Slovenská republika zároveň útok jednoznačne odsúdila a prihlásila sa k záverom Európskej rady z 22. marca, na ktorej štáty vyjadrili svoju podporu Británii. Tá útok na Skripaľa a jeho dcéru Juliju pripisuje Rusku. Ministerstvo zahraničných vecí zároveň informovalo, že Slovensko si vyhradilo právo prijať v súvislosti s týmto prípadom ďalšie kroky.

"Vývoj situácie ako aj odpovede Ruska na výzvy, ktoré mu adresovali štáty EÚ – vrátane Slovenska – ovplyvní ďalšie kroky, ktoré sme v tejto veci pripravení zvážiť," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Pridá sa aj Kanada

Kanada sa rozhodla ako prejav solidarity s Britániou vyhostiť štyroch ruských diplomatov. K takémuto opatreniu pristúpila po obdobných krokoch USA i krajín EÚ, ktoré vyhostením v pondelok reagovali na útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry.

Kanada zároveň v pondelok oznámila, že zamietne žiadosť ruskej vlády o akreditáciu troch ďalších ruských diplomatov. 

Kanadská ministerka zahraničných vecí Chrystia Freelandová podľa agentúry AP uviedla, že útok nervovou látkou, ku ktorému došlo na pôde blízkeho spojenca Kanady, bol opovrhnutia hodným činom a predstavoval potenciálnu hrozbu pre životy stoviek ľudí. 

Viac o téme: Donald Tusk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu