Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európu ničia extrémne výkyvy počasia: VIDEO Víchrice, 67-stupňové mrazy a dopravné kolapsy

Extrémne výkyvy počasia v Európe Zobraziť galériu (3)
Extrémne výkyvy počasia v Európe (Zdroj: YouTube/Guardian News)

BRATISLAVA - Extrémne výkyvy počasia výrazne komplikujú život v celej Európe. Kým na Slovensku padali teplotné rekordy, Ameriku a Rusko sužujú extrémne mrazy. Teplota v Rusku sa dostala až pod 67 stupňov pod nulu, na Západe Európy zasa zabíja extrémna snehová búrka. Doprava kolabuje a rýchlosť vetra dosahuje až 195 kilometrov za hodinu.

Západná Európa

Celé Spojené kráľovstvo začiatkom januára zasiahla silná búrka, ktorá výrazne skomplikovala životnú situáciu vo viacerých mestách. Nepriaznivé podmienky a silná ľadová víchrica, ktorú so sebou priniesla búrka, potrápila hlavne severnú časť Anglicka. Meteorológovia vydali 3. januára výstrahu pre celé Anglicko pred nebezpečnou víchricou.

Mrazivé počasie v USA: Američania očakávajú najchladnejšiu noc vo svojej histórii 

Varovali aj obyvateľov Severného Írska a Škótska, kde sa uzavrelo takmer 200 škôl. Víchrica obmedzila dopravu a tisíce domácnosti ostali bez elektriny. Štyria ľudia utrpeli zranenia v dôsledku vyvrátených stromov. V niektorých častiach Škótska sa cestách tvorili až 11-hodinové kolóny. V Francúzsku si víchrica vypýtala svoju daň. V Paríži padol rekord, kedy vietor fúkal najsilnejšie za posledných sedem rokov. Meteorológovia namerali až 107 kilometrov za hodinu. 

FOTO Pozor na vyčíňanie prírody, Európu zasiahli búrky: Silný vietor zabíjal!  

Nepriaznivé klimatologické podmienky odstavili aj leteckú dopravu. Letisko v Amsterdame odvolalo až 176 letov. Lety do Európy rušilo aj letisko v Prahe. Nebezpečná búrka Eleanor, ktorú sprevádzala ľadová víchrica poznačila aj letiská vo Francúzsku. Búrku Eleanor naši juhozápadní susedia nazývajú ako Burglind.

Stredná Európa

Na severe a západe krajiny bola situácia najhoršia. Víchrica dosahovala rýchlosť až 120 kilometrov za hodinu a na viacerých miestach padali stromy, čo spôsobilo aj vykoľajenie vlaku. Nemeckom otiasla aj hrozivá správa, kedy vo Vestfálsku havaroval školský autobus. Kritická situácia bola aj v spolkovej krajine Nemecka. V Hesensku na trakčné vedenie železnice v dôsledku víchrice spadol strom, ktorý zablokoval celú vlakovú dopravu. Nepriaznivé počasie odstavilo od civilizácie aj Horské stredisko Zermatt vo Švajčiarsku, kde boli záchranári nútení prepravovať stovky turistov vrtuľníkmi. 

Vo Švajčiarsku padol rekord. Na hore Pilatus rýchlosť vetra dosahovala až 195 kilometrov za hodinu.

Slovensko

Slovenský hydrometeorologický ústav na štvrtok a piatok vydal výstrahy. Meteorológovia upozorňujú na nepriaznivé podmienky. Fúkať bude silný vietor a na viacerých územiach bude aj snežiť. „V okrese Trenčín sa ojedinele očakáva tvorba snehových jazykov a závejov. Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ varuje SHMÚ.

Meteorológovia namerali 16. januára snehovú pokrývku takmer na celom území Slovenska
Zobraziť galériu (3)
Meteorológovia namerali 16. januára snehovú pokrývku takmer na celom území Slovenska  (Zdroj: FB/SHMÚ)

Meteorológovia informovali, že 16. januára sa snehová pokrývka nachádzala takmer na celom území Slovenska. SHMÚ zároveň predpovedal, že vzhľadom na pretrvávajúce nulové až mínusové teploty by sa sneh mal udržať. Meteorológovia upozorňujú pred silným vetrom vo vyšších polohách krajiny, ktorý by mohol sprevádzať sneženie. Rýchlosť vetra sa bude pohybovať od 110 do 135 kilometrov za hodinu.

Extrémne výkyvy počasia v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Viac o téme: BúrkaMrazyVíchrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu