Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Desivé varovanie NASA: Zem sa mení, VIDEO Prežívame najhorúcejšie roky histórie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

ŽENEVA - Vlaňajšok patrí spolu s rokmi 2015 a 2016 k trom najteplejším rokom v histórii meteorologických meraní, ktoré sa začali v druhej polovici 19. storočia. Informovala o tom vo štvrtok v Ženeve Svetová meteorologická organizácia (WMO).

Priemerná teplota v minulom roku - tak ako v roku 2015- bola o 1,1 stupňa Celzia vyššia ako v predindustriálnom období, čo je "jasný znak dlhodobo pokračujúcej klimatickej zmeny" spôsobenej skleníkovými plynmi, uviedla WMO v správe, z ktorej citovala agentúra DPA. Na prvom mieste zostáva rok 2016, ktorý bol o 1,2 stupňa teplejší v porovnaní s predindustriálnou érou. 

WMO konštatovala, že až 17 z 18 najteplejších rokov bolo zaznamenaných v 21. storočí. Podľa meteorológov bolo v arktickej oblasti za posledné tri roky mimoriadne teplo, čo bude mať dlhotrvajúce následky na hladiny morí a oceánov a na počasie na celom svete. 

V roku 2017 hurikány v Spojených štátoch spôsobili najhoršie škody, aké kedy v tejto krajine zaznamenali. V iných krajinách sa vplyvom cyklónov, povodní a sucha spomalil hospodársky rozvoj alebo sa dokonca zmenil. 

Mapa zobrazujúca priemerné zmeny teploty za asi 50 rokov.
Zobraziť galériu (3)
Mapa zobrazujúca priemerné zmeny teploty za asi 50 rokov.  (Zdroj: nasa)

Podobné zistenia zverejnila vo štvrtok vo Washingtone aj americká vesmírna agentúra NASA, podľa ktorej bol rok 2017 na základe priemernej globálnej teploty druhým najteplejším v histórii meraní. Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) zas uviedol, že vlaňajší rok bol tretí najteplejší od začiatku meraní. 

Experti zdôvodnili "malé rozdiely" v spomínaných zisteniach rôznymi analytickými metódami, ktoré používajú tieto dve americké agentúry. Podľa NASA sa Zem "otepľuje pozoruhodne jednotne" a trend rýchleho otepľovania, ktorého sme svedkami za uplynulých 40 rokov, bude pokračovať. 

Viac o téme: Klimatické zmenyOtepľovanieKlímaTeplotyNASAWMO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu