Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Pozor na vyčíňanie prírody, Európu zasiahli búrky: Silný vietor zabíjal!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ/BRUSEL/LONDÝN/BERLÍN - Belgicko, Francúzsko a Britániu zasiahla v noci na dnes búrka Eleanor, ktorú sprevádza silný vietor. Z Belgicka sú z niekoľkých miest hlásené popadané stromy a poškodené elektrické vedenie. V Británii sa ocitli bez prúdu tisíce domácností a narušená bola doprava. Jeden muž vo Walese bol zranený po tom, čo na jeho auto spadol strom. Búrka sprevádzaná silným vetrom komplikuje dopravu aj na severozápade a v strede Nemecka. Zdržanie ranných vlakov na mnohých miestach spôsobili stromy popadané na koľaje.

Eleanor postihla sever Francúzska a parížsky región. Vietor pri nej dosahoval rýchlosť nad 160 kilometrov za hodinu, informovalo francúzske ministerstvo vnútra. V Cambrai na severe krajiny dosahoval vietor v nárazoch rýchlosť až 147 kilometrov za hodinu. V Paríži bol podľa francúzskej meteorologickej služby zaznamenaný najsilnejší vietor za posledných sedem rokov - 107 kilometrov za hodinu. Varovanie pred búrkou platí až do dnešného večera.

Francúzsko pritom až v utorok ráno opustila búrka Carmen, ktorá zasiahla Bretónsko, atlantické pobrežie krajiny a Korziku. Záchranári a príslušníci pohotovostných zložiek podnikli 4300 zásahov súvisiacich s vyčíňaním živlu. Víchrica patrila k najhorším, aké za posledné roky postihli Francúzsko. Víchrica Eleanor spôsobila v stredu výpadok elektriny v približne 200.000 domácnostiach po celej krajine, vrátane 30.000 domácností v aglomerácii Paríža.

FOTO Pozor na vyčíňanie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Prvou obeťou počasia sa stal lyžiar, na ktorého v departemente Horné Savojsko spadol strom. Varovanie meteorológov pred silným vetrom platí dnes naďalej obdobne pre celé Anglicko a Wales, väčšinu Severného Írska a časť Škótska.

FOTO Pozor na vyčíňanie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Búrka nazvaná meteorológmi v nemeckojazyčných krajinách Burglind, ktorú sprevádza vietor až s rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu, komplikovala ráno dopravnú situáciu v severozápadnom a strednom Nemecku. Problémy na mnohých miestach spôsobili predovšetkým popadané stromy. Jeden z nich spadol na koľaje severne od Dortmundu, prechádzajúci vlak doňho narazil a čiastočne  sa vykoľajil. Pri nehode sa ale nikto z cestujúcich nezranil. Vyvrátený strom zablokoval tiež dôležitú regionálnu železničnú trasu medzi Düsseldorfom a mestom Aachen.

FOTO Pozor na vyčíňanie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader)

V Limburgu v západnej časti spolkovej krajiny Hesensko strhol padajúci strom trakčné vedenie a spôsobil meškanie vlakov na trase do Frankfurtu nad Mohanom. Hesenská polícia vyzvala vodičov, aby sa mali dnes na pozore pri prejazde lesnými úsekmi.

Nemeckí meteorológovia dnes varovali obyvateľov pred padajúcimi stromami, ale aj voľne poletujúcimi predmetmi. "Pôda je kvôli dažďu z uplynulých dní nasiaknutá, stromy sa tak ľahšie vyvrátia," uviedol meteorológ Robert Hausen. V dopoludňajších hodinách by mala búrka Burglind postihnúť aj spolkové krajiny na juhu Nemecka - Bádensko-Württembersko a Bavorsko. Až do štvrtka platí varovanie pred silným vetrom tiež v Krušných horách na hranici s Českom.

FOTO Pozor na vyčíňanie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Pred silným vetrrom varujú aj českí meteorológovia

Varovanie pred silným vetrom vydali na stredu českí meteorológovia. Platí pre Prahu, celý Karlovarský, Plzenský a Moravskosliezsky kraj, ako aj pre časti Stredočeského a Olomouckého kraja. Na severe a severovýchode ČR má počas stredy výdatne snežiť. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Podľa utorkového varovania Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) môže na severe Česka napadnúť do 20 centimetrov snehu, v oblastiach okolo vrcholov hôr až do 35 centimetrov. Vietor má zosilňovať a dosahovať rýchlosť až 110 kilometrov za hodinu. Niektoré cesty, napríklad tie k poľským hraniciam, uzavreli. Inak sú vozovky v regióne zjazdné, nutná je však opatrnosť vodičov. Po utorkovom daždi boli totiž cesty mokré a ich povrchy začali v stredu po ochladení namŕzať.

Na šmykľavej vozovke ráno po 06.00 h SEČ havaroval v malej rýchlosti autobus v obci Horka, nehoda sa zaobišla bez zranení. Cestári v ďalších hodinách očakávajú, že dopravu bude sťažovať výdatné sneženie.

Fujavica, ktorá naplno prepukla v stredu o 08.00 h, v priebehu hodiny zasypala väčšinu severovýchodnej časti Královohradeckého kraja. Do 11.00 h napadlo predovšetkým v oblasti Krkonôš, najvyššieho pohoria Česka, miestami desať až pätnásť centimetrov snehu. Fujavica naberá v Krkonošiach na sile, varovali Novinky.cz. 

Cesty z podhorských oblastí do horských stredísk sú zjazdné iba s náležitou zimnou výbavou a s maximálnou opatrnosťou. Neustále prívaly snehu nestačia cestári odpratávať. Na náveterných úsekoch ciest prechádza fujavica do bielej tmy, čo môže už idúcim vodičom spôsobiť komplikácie. Silne sneží v okresoch na severe a východe Českomoravskej vrchoviny, ktorá sa rozkladá na rozhraní Čiech a Moravy. Mokrý sneh sa začne popoludní topiť, pretože sa oteplí, upozornili meteorológovia.

Vo Švajčiarsku sú domácnosti bez elektriny, vykoľajil sa vlak

Vo Švajčiarsku bol vietor v nárazoch až takmer 200km/h. Silná búrka vo Švajčiarsku spôsobila výpadok elektrickej energie a zrušenie letov v mestách Zürich a Bazilej. Tamojšie médiá uvádzajú, že zrušili najmenej jedenásť letov, pričom niekoľko ďalších presmerovali na iné letiská. V okolí Zürišského jazera sú bez elektriny tisíce domácností. Hasiči museli zasahovať v dôsledku záplav či prevrátených stromov, ktoré blokujú cesty. Server 20Minuten informoval o prevrátenom nákladnom aute na diaľnici v blízkosti mesta Emmen.

FOTO Pozor na vyčíňanie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Laurent Gillieron/Keystone via AP)

Osem ľudí utrpelo v stredu ľahké zranenia po tom, ako sa pre prudký nárazový vietor na západe Švajčiarska vykoľajil vlak. K vykoľajeniu došlo pri obci Lenk im Simmental ležiacej južne od metropoly Bern. Starosta obce René Müller podľa miestnych médií uviedol, že nehodu zrejme zapríčinil silný poryv vetra počas búrky. Presnú príčinu určí vyšetrovanie, informovala agentúra SDA.

FOTO Pozor na vyčíňanie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Anthony Anex/Keystone via AP)

Tlaková níž Eleanor spôsobila v Holandsku dopravný chaos

Amsterdamské letisko Schiphol zrušilo v stredu takmer 200 letov v rámci príprav na prechod tlakovej níže Eleanor cez Holandsko, odkiaľ bola hlásená víchrica s nárazmi vetra do rýchlosti 130 kilometrov za hodinu. Nepriaznivé počasie si tiež vyžiadalo prerušenie železničnej dopravy v pobrežných oblastiach, zatiaľ čo na iných tratiach vlaky premávajú zníženou rýchlosťou, informovala agentúra DPA.

Úrady preventívne zakázali vjazd automobilov na hrádze a mosty v blízkosti mora. Vzhľadom na očakávané zdvihnutie morskej hladiny o viac ako tri metre mali byť uzavreté aj stavidlá na pobreží provincie Zeeland, čo by bol prvý takýto prípad od jesene roku 2014.

Viac o téme: ZimaSnehPočasieVietorDážďBúrkaEleanor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu