Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najrušnejšie letisko sveta je totálne paralyzované: Ľudia sú bezradní, tisícky letov zrušili

Letisko v Atlante zostalo bez prúdu. Zobraziť galériu (7)
Letisko v Atlante zostalo bez prúdu. (Zdroj: SITA)

ATLANTA - Len týždeň pred Vianocami ochromil náhly výpadok elektriny v nedeľu popoludní Hartsfieldovo-Jacksonovo medzinárodné letisko v americkej Atlante - najrušnejšie letisko na svete. Postihlo to stovky letov a tisíce pasažierov, informujú svetové agentúry i americké médiá.

Problémy na atlantskom letisku vyvolali chaos v leteckej doprave práve v jednom z najrušnejších období pre cestovanie počas roka. Všetky prichádzajúce lety boli zastavené rovnako, ako všetky odlety. Atlanta je pritom kľúčovým centrom systému leteckej dopravy v Spojených štátoch a tak to, čo sa tam stane, môže spôsobiť dominový efekt po celej krajine, pripomenula stanica CNN.

Letisko v Atlante zostalo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Podľa jej údajov bolo zrušených vyše 600 letov vrátane 350 odletov. Federálny úrad pre leteckú dopravu okrem toho zastavil odlety lietadiel smerujúcich do Atlanty zo všetkých letísk v USA, píše agentúra AP. Federálna služba pre clá a ochranu hraníc oznámila, že medzinárodné lety presmerovali na iné letiská.

Letisko v Atlante zostalo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Príčina výpadku elektriny nie je dosiaľ známa. Správa letiska oznámila, že dohady, podľa ktorých stavební pracovníci poškodili elektrický kábel, sa nepotvrdili. Svedkovia hovorili o dyme a zápachu horiacej gumy v termináli, ktorý podľa médií vyprázdnili, píše agentúra DPA.

Hovorca letiska Reese McCranie povedal, že výpadok prúdu zasiahol hodinu po poludní miestneho času celú prevádzku letiska. Pásy s batožinou sa zastavili, automatické dvere sa neotvárali a tisíce cestujúcich vo všetkých termináloch sa od skorého večera ocitli v tme. Letiskové prístroje nefungovali ani päť hodín po výpadku.

Letisko v Atlante zostalo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Hovorca McCranie neskôr informoval, že zatiaľ sa poradilo obnoviť len núdzové dodávky elektriny. Energetická spoločnosť Georgia Power uviedla, že očakáva obnovenie dodávok okolo polnoci miestneho času. Podľa jej predošlého oznámenia výpadok zaznamenali len na letisku, nie v jeho okolí.

Hartsfieldovo-Jacksonovo letisko vybaví ročne 104 miliónov pasažierov, píše AP. Titul najrušnejšieho letiska na svete má od roku 1998. Podľa jeho webovej stránky ním denne prejde v priemere 275.000 cestujúcich - na 2500 lietadlách, ktoré tam každý deň pristanú alebo odtiaľ odletia.

Viac o téme: LetiskoVýpadok prúduGeorgiaAtlanta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu