Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dráma na letisku v Amsterdame: Polícia postrelila muža s nožom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: TASR/AP)

AMSTERDAM - Muž s nožom vošiel v piatok do kancelárie holandskej vojenskej polície na letisku Schiphol v Amsterdame a personál ohrozoval nožom. Policajti postrelili muža do nohy a zatkli ho, následne ho odviezli do nemocnice. Oznámil to policajný hovorca Stan Verberkt. Podozrivým je 29-ročný muž z Haagu.

Prípad si vyžiadal krátkotrvajúcu evakuáciu niektorých častí letiska, ale nevyšetrujú ho ako extrémistický útok.

Hovorca vojenskej polície, ktorej ozbrojení príslušníci strážia Schiphol, pre tlačovú agentúru AP povedal: "Okolnosti nám naznačujú, že incident nemá nič spoločné s terorizmom."

Schiphol sa nachádza na okraji Amsterdamu a patrí k najrušnejším letiskám v Európe, pričom piatok býva najrušnejším dňom z celého týždňa.

Muža zatkli a previezli do nemocnice v Amsterdame. Polícia začala vyšetrovanie na mieste činu a cestujúcim, ktorých predtým preventívne odviedla von z budovy, dovolila vrátiť sa späť do priestorov letiska.

Nie je jasné, prečo muž ohrozoval políciu. Podľa slov hovorcu Verberkta podozrivého budú vypočúvať, keď ho v nemocnici ošetria. "Máme veľa otázok," dodal hovorca.

Vojenská polícia neskôr na Twitteri uviedla, že podozrivým je 29-ročný muž z holandského mesta Haag, ktorý bol polícii známy vzhľadom na svoje predchádzajúce násilné incidenty na letisku Schiphol. Polícia však túto informáciu nespresnila.

Podľa skorších správ bola evakuovaná verejne prístupná hlavná nákupná zóna letiska s názvom Schiphol Plaza, kde sú obchody, bary a reštaurácie - ale nie priestory letiska, kde sa nachádzajú kontroly batožiny a bezpečnostné kontroly. Vlaky mali na krátky čas prikázané nezastavovať v podzemnej stanici letiska.

Po zuby ozbrojená vojenská polícia v nepriestrelnom ochrannom výstroji a kuklách hliadkovala na letisku štyri hodiny, kým ďalší príslušníci prehľadávali mužove tašky.

Podľa polície nikto ďalší okrem útočníka neutrpel zranenia a všetky letiskové priestory sú bezpečné.

Úrady na letisku informovali, že incident neovplyvnil odlety ani prílety, uviedla agentúra DPA. V apríli 2016 vyvolal veľký bezpečnostný poplach v Schiphole opitý Poliak, ktorý tvrdil, že je terorista.

Viac o téme: AmsterdamSchiphol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu