Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Známe aerolinky skrachovali: Desaťtisíce pasažierov ostanú doma

Aerolínie Niki rušia lety
Aerolínie Niki rušia lety (Zdroj: SITA/AP/Haute-Christian Dittrich)

VIEDEŇ - Tisíce cestujúcich v Európe môžu uviaznuť na letiskách v dôsledku bankrotu rakúskej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Niki, ktorá vo štvrtok ukončila svoju činnosť. Lufthansa stiahla ponuku na kúpu leteckej spoločnosti z dôvodu obáv Európskej komisie.

Nádeje na rýchlu záchranu prepravcu Niku, ktorý je dcérou zbankrotovanej spoločnosti Air Berlin, boli totiž zmarené v stredu, keď Lufthansa stiahla ponuku na prevzatie firmy Niki. Spoločnosť Niki, rakúska divízia insolventnej nemeckej leteckej spoločnosti Air Berlin, požiadala súd o začatie konkurzného konania. 

Lufthansa stiahla ponuku

Lufthansa stiahla ponuku s tým, že reagovala na obavy Európskej komisie. Podľa Bruselu súčasný plán Lufthansy prevziať väčšinu aktív Air Berlin a v rámci nich aj spoločnosť Niki môže ohroziť konkurenčné prostredie a poškodiť cestujúcich.

Nemecká vláda po oznámení Lufthansy varovala, že takýto vývoj povedie k bankrotu Niki a stiahnutiu jej 21 lietadiel z oblohy. Lufthansa sa na prevzatí Niki a sesterskej LGW od nesolventnej Air Berlin dohodla ešte v októbri a firmu Niki, ktorá v prevádzke pokračovala ďalej, finančne zaisťovala, než Európska komisia akvizíciu schváli.

Podľa Lufthansy však EK dala najavo, že dohodu, v rámci ktorej spoločnosť mala získať aj firmu Niki a integrovať ju do svojej nízkonákladovej spoločnosti Eurowings, neschváli. Najväčšia nemecká letecká spoločnosť tak od plánu prevziať rakúske aerolínie odstúpila.

Krach sa dotkne až desaťtisíc pasažierov

Rakúsky minister dopravy uviedol, že v najbližších dvoch týždňoch sa môže bankrot Niki dotknúť do 10-tisíc pasažierov. Zakladateľ spoločnosti, bývalý pretekár Formuly 1 Niki Lauda, prejavil záujem o spätné odkúpenie firmy.

Firma Niki na svojej internetovej stránke zverejnila oznam, v ktorom uviedla, že pasažieri by mali kontaktovať svoje cestovné kancelárie, ak je to možné. Spoločnosť zároveň informovala, že niekoľko iných leteckých spoločností ponúklo prepravu cestujúcich do Nemecka, Rakúska a Švajčiarska za malý poplatok.

Krátko po tomto oznámení Lufthansy rakúska spoločnosť informovala, že od štvrtka (14.12.) ruší všetky lety z Viedne. Medzitým hovorca rakúskeho ministerstva dopravy uviedol, že čo sa týka cestujúcich, ktorí v dôsledku problémov spoločnosti Niki uviaznu v zahraničí, rakúska vláda je pripravená zabezpečiť ich repatriáciu.

Viac o téme: Letecká spoločnosťNikiLufthansaNiki Lauda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu