Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kongresman Franks nezvládol podozrenia zo sexuálneho obťažovania: Oznámil demisiu

Trent Franks
Trent Franks (Zdroj: SITA/AP Photo/Cliff Owen, File)

WASHINGTON - Americký kongresman Trent Franks oznámil vo štvrtok svoju demisiu. Stalo sa tak po tom, ako etický výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu oznámil, že Franksa prešetruje kvôli podozreniam zo sexuálneho obťažovania.

Franks, známy svojím konzervatívnym postojom aj v sociálnej oblasti, informoval, že vyšetrovanie bolo vyvolané jeho "diskusiou o náhradnej starostlivosti s dvoma niekdajšími podriadenými ženami, ktorá bola pre ne nepríjemná". Vo svojom vyhlásení republikánsky kongresman povedal, že so svojou manželkou bojovali s neplodnosťou a v tejto situácii využili aj služby náhradnej matky, ktorá im porodila dvojčatá. Potom sa snažili mať ďalšie dieťa.

Franks vysvetlil, že zrejme vzhľadom na svoju osobnú i rodinnú skúsenosť s náhradným materstvom sa stal necitlivým k tomu, aký vplyv na ostatných môže mať diskusia na takúto výsostne osobnú tému. Povedal tiež, že nikdy nenútil, nezastrašoval ani nenahováral na sexuálny kontakt žiadneho člena svojho tímu v Kongrese.

Denník The New York Times však napísal, že Franks údajne požiadal dve bývalé spolupracovníčky, aby boli náhradnými matkami pre jeho dieťa. Etický výbor Snemovne uviedol, že vo Franksovom prípade prešetruje, či sa dopustil konania, ktoré by mohlo byť kvalifikované ako sexuálne obťažovanie a/alebo ako odveta za odmietnutie.

Franks je tretím americkým zákonodarcom, ktorý tento týždeň odstúpil z úradu v súvislosti so sexuálnym obťažovaním. Pred ním sa funkcie vzdali demokrati Al Franken a John Conyers. Etický výbor Snemovne reprezentantov okrem toho v piatok oznámil, že začal prešetrovať správanie republikána Blakea Farentholda, ktorý je tiež podozrivý zo sexuálneho obťažovania.

Po obvineniach zo sexuálneho obťažovania odstúpi aj senátor Al Franken

Americký demokratický senátor Al Franken po sérii obvinení zo sexuálneho obťažovania oznámil, že odstúpi zo svojej funkcie. Uviedol to vo štvrtok vo Washingtone po tom, čo sa v uplynulých dňoch objavili nové obvinenia proti jeho osobe. Šesťdesiatšesťročný senátor zároveň dodal, že ide o najhorší deň jeho politickej kariéry. Niektoré obvinenia pritom odmietol s tým, že "sú jednoducho nepravdivé". Po svojom odstúpení sa Franken stane najvyššie postaveným americkým politikom, ktorý sa vzdal svojej funkcie po sérii takýchto obvinení proti prominentným osobám.

Viac o téme: Sexuálne obťažovanieTrent Franks
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu