Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

USA šokuje ďalšia nechutná aféra: Slávny umelec mal obťažovať maloletého chlapca

James Levine
James Levine (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Newyorská Metropolitná opera prešetrí obvinenia, podľa ktorých jej dlhoročný dirigent a hudobný riaditeľ James Levine v 80. rokoch sexuálne zneužíval maloletého chlapca. Levine je tak ďalším mužom, ktorý v Spojených štátoch čelí podozreniu zo sexuálneho obťažovania. Aféru rozpútal prípad amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, ktorého zo znásilnenia obvinilo niekoľko žien. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Muž, ktorý je teraz v strednom veku, sa obrátil na políciu v meste Lake Forest v štáte Illinois v októbri 2016 a nahlásil, že ho dirigent Levine od 15 rokov sexuálne obťažoval.

Dotyčný uvažoval o hudobnej kariére. Dirigent ho vraj pozval do New Yorku na konkurz a potom mu nejakú dobu posielal darčeky, aby ho nakoniec prinútil k sexuálnym "experimentom".
Muž povedal, že jeho vzťah s Levinom pokračoval až do dospelosti a že mu Levine neskôr dával aj peniaze, keď sa ocitol vo finančných ťažkostiach. Podrobnosti z policajnej správy boli prvýkrát zverejnené v sobotu na webových stránkach denníka New York Post.

"Uvádzal ma do rozpakov, vzbudzoval vo mne pocit viny," vypovedal muž. "Zraňovalo ma to, cítil som sa stratený, ochromený," dodal. Levine pred ním napríklad opakovane masturboval a bozkával ho na intímnych miestach.

Predstavitelia Metropolitnej opery uviedli, že keď ich polícia ohľadom prípadu pred rokom kontaktovala, Levine obvinenia poprel. Teraz chce operný dom začať vlastné vyšetrovanie.
Levine, ktorý má teraz 74 rokov, patrí k najvýznamnejším svetovým dirigentom. V rokoch 1986-2004 vykonával funkciu umeleckého riaditeľa Metropolitnej opery a do apríla 2016 bol hudobným riaditeľom tejto newyorskej scény. Odišiel, pretože trpí Parkinsonovou chorobou, ktorá ho pri práci stále viac limitovala.

Metropolitná opera patrí k najznámejším operným scénam sveta a vystupovať na jej javisku je pre umelcov jedným z vrcholov kariéry.

Viac o téme: Harvey WeinsteinJames Levine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu