Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bavorský premiér Seehofer odstupuje: Chcel by sa viac venovať celonárodnej politike

Horst Seehofer
Horst Seehofer (Zdroj: SITA/Gregor Fischer/dpa via AP)

BERLÍN - Jeden z najvplyvnejších predstaviteľov na nemeckej politickej scéne, predseda Kresťansko-sociálnej únie Bavorska (CSU) Horst Seehofer, odstúpi na začiatku budúceho roka z postu bavorského premiéra. Seehofer to prekvapivo oznámil v pondelok s tým, že sa plánuje od budúceho roka venovať skôr celonemeckej politike. Myslí si, že jeho "skúsenosti by mohli pomôcť situácii v Berlíne".

Seehofer svojím rozhodnutím zrejme pomôže vyriešiť politické napätie v Bavorsku a v CSU, kde dlhé roky zúril mocenský boj medzi ním a jeho straníckym rivalom Markusom Söderom. Práve on sa má stať začiatkom budúceho roka novým bavorským krajinským premiérom. "V CSU musíme už začať viac hovoriť medzi sebou, než o sebe navzájom," reagoval Söder v pondelok na rozhodnutie svojho straníckeho šéfa.

Seehoferov plán začať sa viac angažovať v celonemeckej politike však asi veľmi nepoteší nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, keďže ani vzťah medzi Seehoferom a Merkelovou nebol nikdy ideálny. Bavorský premiér bol napríklad najhlasnejším domácim kritikom Merkelovej rozhodnutia spred dvoch rokov otvoriť Nemecko utečencom.

Viac o téme: OdstúpenieNemeckoBavorskoHorst Seehofer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu