Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zlé znamenie pre Merkelovú: Medzi SPD a CDU sa objavili nezhody, tu je dôvod

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Medzi konzervatívcami nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a sociálnymi demokratmi sa v piatok objavili prvé nezhody ohľadom budúcej podoby Európskej únie. Stalo sa tak deň po tom, ako predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Martin Schulz vyzval, aby zmena usporiadania Európskej únie bola súčasťou nových koaličných rozhovorov.

Schulz na zjazde SPD v piatok v Berlíne obhajoval svoju štvrtkovú výzvu na transformáciu EÚ na Spojené štáty európske do roku 2025 pred kritikou zo strany členov Merkelovej kresťanských demokratov (CDU). Členské štáty, ktoré by navrhovanú spoločnú federálnu ústavu nepodporili, by podľa Schulza museli Úniu automaticky opustiť.

"Dovolím si snívať o veciach, ktoré nikdy neexistovali, a pýtať sa: prečo nie?" uviedol citujúc anglického dramatika a básnika Georgea Bernarda Shawa. "V tomto zmysle vytvorme Spojené štáty európske," povedal delegátom, ktorí deň predtým súhlasili so začatím sondážnych rozhovorov s CDU a bavorskou Kresťanskosociálnou úniou (CSU).

Stanislaw Tillich z CDU však odmietol Schulzov plán na novú federálnu Európu s tým, že ide zlým smerom. "Keď zoberieme do úvahy globalizáciu, toto je presne to opačné, čo ľudia chcú," povedal pre agentúru DPA Tillich, ktorý je saským premiérom. Podľa neho Európania chcú silné regióny v spoločnej Európe.

Vedenie CDU sa stretne v nedeľu a v pondelok pred plánovanými rozhovormi s SPD, ktoré sa majú začať v stredu. Sondážne rozhovory privádzajú najväčšiu európsku ekonomiku bližšie k ukončeniu mesiace trvajúcej politickej patovej situácie po septembrových voľbách.

Schulz na zjazde povedal, že SPD bude určite chcieť zaradiť kľúčové prvky svojho programu do novej koaličnej zmluvy. Patrí medzi ne nový zákon o imigrácii, nová koncepcia Európskej únie, ako aj reforma školstva a zdravotníctva.

Okrem Merkelovej a Schulza sa na stredajších rozhovoroch zúčastnia šéf CSU Horst Seehofer, šéfka poslaneckého klubu SPD v Bundestagu Andrea Nahlesová, Volker Kauder z CDU a Alexander Dobrindt z CSU.

Viac o téme: Angela MerkelováMartin Schulz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu