Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kórejská kríza vrcholí, tvrdý krok Trumpa: Banková blokáda KĽDR, zapojená aj Čína

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Americký prezident Donald Trump dnes v New Yorku oznámil sankcie namierené proti osobám a firmám obchodujúcim s KĽDR a bankám, ktoré financujú a umožňujú obchod so Severnou Kóreou. Prehlásil, že i čínska centrálna banka zakázala obchodovanie so Severnou Kóreou.

Americký minister financií dáva prezidentovi nový exekučný príkaz vystaviť sankcie každej zahraničnej banky, ktorá vykonáva finančné transakcie spojené s obchodom s KĽDR. Obmedzenia podľa Trumpa postihujú severokorejské obchodné a dodávateľské siete. Exekutivní príkaz podľa Trumpa znemožní Pchjongjangu využiť výnosy z obchodovania na financovanie zbrojných programov.

"Zahraničné banky budú stáť pred jasnou voľbou: buď budú obchodovať so Spojenými štátmi, alebo sprostredkujú obchod so zločineckým režimom v Severnej Kórei," povedal Trump pri oznamovaní svojho rozhodnutia. "Tento (severokórejský) režim už nemôže počítať s ostatnými vo svojich obchodných a bankových aktivitách," dodal.

"Náš nový exekutívny príkaz odreže Severnú Kóreu od finančných zdrojov, ktoré jej umožňujú vyvíjať tie najsmrtonosnejšie zbrane, ktoré ľudstvo pozná," povedal Trump novinárom pred obedom, ktorý usporiadal pre japonského premiéra Šinzóa Abeho a juhokórejského prezidenta Mun Če-ina.

Americký prezident zaostril v Pchjongjangu svoju slovnú zásobu, keď hovoril s členmi Valného zhromaždenia OSN. Povedal, že ak KĽDR ohrozí Spojené štáty, nemajú inú možnosť, ako úplne zničiť Severnú Kóreu. Ďakoval aj Číne a Rusku za podporu presadzovania sankcií voči Pchjongjangu. Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho označil Trumpovu reč za "psí štekot".

Bezpečnostná rada OSN začiatkom minulého týždňa jednomyseľne schválila nové sankcie proti Severnej Kórei kvôli šiestemu a doposiaľ najsilnejšiemu jadrovému testu, ktorý krajina vykonala 3. septembra. Rezolúcia bola už deviata svojho druhu od roku 2006 a zakazuje KĽDR export textilu, čo je druhá najväčšia severokórejská vývozná položka po uhlí. Zakazuje napríklad dovoz zemného plynu a kondenzátov do KĽDR a tiež obmedzuje dovoz ropy pre severokórejčanov.

Európska únia má v úmysle posilniť sankcie voči KĽDR nad rámec opatrení prijatých UNRB, uviedla dnes agentúra Reuters s odkazom na oficiálne a diplomatické zdroje. Podľa nej boli prísnejšie ekonomické sankcie predbežne schválené stálymi predstaviteľmi členských štátov.

Viac o téme: SankcieDonald TrumpKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu