Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Začal sa súd s migrantom pre vraždu študentky: Mariu (†19) mal znásilniť a hodiť do rieky

Hussein K. Zobraziť galériu (8)
Hussein K. (Zdroj: Twitter)

FREIBURG - V nemeckom meste Freiburg im Breisgau sa v utorok začal súd s migrantom, ktorý je podozrivý z vlaňajšieho znásilnenia a vraždy 19-ročnej študentky medicíny Marie Ladenburgerovej. Obeť zmizla vlani v októbri v spomínanom meste, keď sa vracala domov. Jej telo neskôr našli v rieke. Podozrivého Husseina K. obvinili na základe testov DNA a tiež videozáznamu z blízkosti miesta činu.

Zvrat vo vyšetrovaní: Afganec, ktorý mal znásilniť a zavraždiť Mariu (†19), takto klamal

Provinčný súd vo Freiburgu má rozhodnúť, či údajný Afganec Hussein K. má byť súdený ako mladistvý alebo nie.

Maria Ladenburgerová
Zobraziť galériu (8)
Maria Ladenburgerová  (Zdroj: SITA/AP, Facebook, Twitter/A.n.n.a.)

V prípade usvedčenia by mu ako dospelému hrozil doživotný trest. Ak bude súdený ako mladistvý, mohol by čeliť maximálne 15 rokom v base. Vysoko sledovaný proces je naplánovaný na 16 pojednávacích dní, počas ktorých sa má vypočuť 45 svedkov a desať súdnych expertov. Rozsudok by nemal padnúť skôr ako v decembri.

Obžalovaný dnes pripustil, že keď prišiel do Nemecka v roku 2015, klamal o svojom veku, keď tvrdil, že má 16 rokov. V skutočnosti mal 18 rokov a chcel vraj ísť do školy. "Keď je človek maloletý, jeho situácia v Nemecku je lepšia," povedal. Jeho skutočný vek majú odhaliť ďalšie expertízy.

Budova súdu
Zobraziť galériu (8)
Budova súdu  (Zdroj: SITA/AP)

Krajina pôvodu utečenca je tiež neistá. Povedal, že sa narodil v Afganistane a približne po 13 rokoch prišiel do Iránu. Po "problémoch s políciou" utiekol do Turecka a odtiaľ cez Grécko do Nemecka. V Grécku vraj nemal čo jesť a istý čas sa pretĺkal ako bezdomovec. V Nemecku údajne užíval tvrdé drogy a alkohol. "Taký bol náš život," povedal. Podľa Frankfurter Allgemeine Zeitung dnes pôsobil unavene a apaticky. Podľa obhajcu si vzal tabletku na upokojenie.

Vražda študentky

Muž je obvinený z vraždy a mimoriadne ťažkého znásilnenia. Minulý október napadol mladú ženu, ktorá sa vracala sama na bicykli v noci zo študentskej párty a znásilnil ju. Mariu, ktorá bola v bezvedomí, potom hodil do miestnej rieky Dreisam, kde ju utopenú ďalšie ráno našla bežkyňa.

Začal sa súd s
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Polícia podozrivého chytila asi sedem týždňov po zločine. Na mieste činu našla jeho DNA a mala aj jeho videozáznam z električky.

Začal sa súd s
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hussein K. prišiel podľa informácií nemeckých orgánov do Nemecka bez dokladov v novembri 2015. Úrady vtedy ale nevedeli, že ho grécky súd poslal na desať rokov do väzenia za ťažké ublíženie na zdraví, keď na ostrove Korfu hodil 20-ročnú ženu z útesu.

Súd ho prepustil za dobré správanie v roku 2015 na podmienku. Keď ju ale porušil a pravidelne sa nehlásil úradom, Grécko nevyhlásilo medzinárodné pátranie a v Nemecku nemal nikto tušenie o jeho predchádzajúcom pobyte za mrežami v inej krajine EÚ. Hussein K. sám tvrdí, že pochádza z Afganistanu.

Začal sa súd s
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Prípad v Nemecku vyvolal značné pobúrenie a ako odmena za informáciu, ktorá by viedla k ​​páchateľovi, bola vyhlásená vysoká odmena.

Začal sa súd s
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Aj o dnešné začatie procesu bol veľký záujem. Podľa portálu Focus.de si ľudia vystáli dve hodiny v rade pred súdom. V konečnom dôsledku im to však nebolo veľa platné. Husseina K. priviedli na pojednávanie v putách a za mimoriadnych bezpečnostných opatrení. Na sebe mal modré rifle a vínovo červenú mikinu. Jeho obhajca však podmienil vypovedanie klienta vylúčením verejnosti, čomu sudca s ohľadom na právo na súkromie vyhovel.

Začal sa súd s
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: UtečenecMigrantSúd FreiburgHussein K.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu