Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bývalý príslušník námornej pechoty skončil v base: Vyrábal bomby pre teroristov

Ciarán Maxwell
Ciarán Maxwell (Zdroj: SITA/Metropolitan Police via AP)

LONDÝN - Bývalého príslušníka britskej Kráľovskej námornej pechoty obvineného z teroristických aktivít odsúdili dnes v Británii na 18 rokov väzenia.

Ciarán Maxwell (31) viedol podľa agentúry AP dvojaký život. Slúžil totiž v britskej armáde a zároveň zhotovoval bomby pre radikálnych írskych republikánov.

Maxwell sa podľa spravodajskej stanice BBC ešte vo februári priznal k tomu, že medzi januárom 2011 a augustom 2016 sa podieľal na príprave teroristických činov. Priznal sa tiež k prechovávaniu marihuany aj fotografií bankových kariet, pomocou ktorých chcel spáchať finančný podvod. 

Po vlaňajšom zatknutí Maxwella objavila polícia na území Anglicka a Severného Írska dovedna 43 úkrytov, v ktorých bývalý príslušník námornej pechoty schoval množstvo protipechotných mín, mínometov a rúrkových bômb. 

Inšpektora Gillian Kearneyová zo severoírskej polície uviedla, že Maxwellova infiltrácia do armády je "prvým prípadom tohto typu v ostatných rokoch". Sudca Nigel Sweeney zase vyjadril presvedčenie, že Maxwella k činom podnietili sympatie k radikálnym írskym republikánom a tiež nepriateľstvo voči Spojenému kráľovstvu, ktoré naďalej prechováva.

Viac o téme: Ciarán MaxwellTerori
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu