Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zúfalstvo vodičov na európskych cestách: Obrovské kolóny, najhoršie obavy sa naplnili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Jeden z dopravno najnáročnejších víkendov tohtoročnej letnej sezóny sa podľa očakávania prejavil na cestách mnohých európskych krajín, najmä na hlavných ťahoch k Jadranskému moru. Zápchy a niekoľkokilometrové kolóny hlásili Rakúsko, Nemecko, Taliansko, Maďarsko a Slovinsko. O aktuálnej situácii informovali národné automotokluby.

Zrejme najproblematickejšia bola včera počas skorého popoludnia situácia pri prejazde cez Rakúsko. „Naše najhoršie obavy pre tento deň sa naplnili," povedal agentúre APA Harald Lasser z rakúskeho automotoklubu ÖAMTC. Najväčšie zdržanie naberali vodiči na diaľnici zo Salzburgu k slovinským hraniciam. Kým normálne cesta trvá dve hodiny, včera to bolo až šesť hodín. Problematická bola aj cesta do Salzburgu z Mníchova v Bavorsku, kde sa práve začínajú letné prázdniny.

Až desaťkilometrové zápchy boli podľa ÖAMTC tiež v okolí Viedne a Grazu. Rakúsky automotoklub očakávali, že počas dňa mala navyše silnieť aj prevádzka smerom na sever, pretože sa od Jadranu začne vracať časť ľudí z dovolenky.

Problémy pri Chorvátsku

Problémy sú ďalej pred slovinsko-chorvátskym hraničným prechodom Macelj v smere do Chorvátska, kde je 20-kilometrová kolóna. S dvojhodinovým zdržaním treba počítať v oboch smeroch na prechodoch Dragonja a Plovanija, na ceste medzi talianskym Terstom a chorvátskou Pulou. Zhruba o dvadsať minút sa oneskoria vodiči aj na ďalších hraničných priechodoch medzi Slovinskom a Chorvátskom.

Z Chorvátska sa popoludní rovnako ako dopoludnia tvoria kolóny pri tuneli Sveti Rok a tuneli Učka v smere z Istrie na Rijeku. Zápchy sa tvorili tiež pred mostom na ostrov Krk, v Omiši, v obci Podstrana, pred tunelom Svätý Ilja a na Makarskej.

Kilometrové kolóny

Šesťkilometrovú frontu áut ohlásil Chorvátsky autoklub (HAK) z diaľnice A1 pri mýtnej bráne Lučko v smere na Záhreb. Dvojkilometrová kolóna pomaly prechádza k mýtnici Demerje. Rad čakajúcich áut v dĺžke šiestich kilometrov sa natiahol na diaľnici A3 pri chorvátsko-srbskom hraničnom priecestí Bajkovo.

V Nemecku boli predpoludním kolóny na južnom smere mníchovského obchvatu, zablokovaná bola prakticky celá diaľnica A8 medzi Mníchovom a Rosenheimom aj diaľnice A3 u Deggendorf smerom na Passau. Taliansko zase oznámilo veľké kolóny na brennerskej diaľnici A22 v smere do centrálnych častí krajiny a rovnako u Benátok, Bibione a Bologni.

Viac o téme: KolónaJadran
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu