Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Európa si vydýchla: Má za sebou víkend plný tisíciek dopravných zápch a kolón

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MNÍCHOV/VIEDEŇ/ZÁHREB - Európa má za sebou jeden z dopravno najnáročnejších víkendov tohtoročnej letnej sezóny. Najhoršie bolo podľa všetkého už v piatok, ale zápchy, dlhé fronty a čakanie v podobnej miere pokračovali aj v sobotu. Dnes sa médiá a automotokluby najpostihnutejších krajín zhodli, že situácia sa postupne upokojuje, aj keď hocikde budú vodiči nútení ďalej prejavovať trpezlivosť.

Nemecký automotoklub ADAC odhadol, že fronty áut dosiahli cez víkend len na nemeckých komunikáciách o celkovej dĺžke 10 000 kilometrov. Najhoršie to bolo v piatok, kedy sa na 3000 kolón tiahlo do celkovej dĺžky okolo 7000 kilometrov. V sobotu 1200 dopravných zápch zablokovalo vozidlami 2784 kilometrov ciest a diaľnic. Najvyťaženejší bol diaľničný okruh okolo Mníchova a diaľnice A8 z Mníchova do rakúskeho Salzburgu, ako aj diaľnice A7 v smere na sever k Baltu.

Vodiči mieriaci za rekreáciou na juh Európy, najmä na Jadran, vôbec nemali ľahšiu situáciu v Rakúsku. Až desaťkilometrové zápchy sa podľa rakúskeho automotoklubu ÖAMTC tvorili okolo Viedne a Grazu. Cesta po diaľnici zo Salzburgu k slovinským hraniciam v sobotu trvala namiesto bežných dvoch hodín až trojnásobne dlhšie.

V Slovinsku a v Chorvátsku problémy kulminovali tiež v sobotu. Pred slovinsko-chorvátskym hraničným prechodom Macelj v smere do Chorvátska sa vytvorila až 20-kilometrová fronta áut. Dve aj viac hodín museli čakať vodiči aj na ďalších príjazdoch do Chorvátska, vrátane diaľničného priechodu Bajakovo, kde sa v smere zo Srbska v jednej chvíli čakalo aj viac ako len dve hodiny.

Podľa údajov Chorvátskeho motoklubu (HAK) je dnes večer situácia na chorvátskych hraničných priechodoch znateľne lepšia, aj keď sa úplne nepretržitou jazdou naďalej počítať nedá. Na väčšine priechodov sa pri príchode do Chorvátska čaká "len" 20 až 45 minút. S dvoma hodinami musia však vodiči počítať pri výjazde do Čiernej Hory na priechode Krašovice a do Srbska na priechode Bajakovo.

Viac o téme: Kolóny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu