Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľká Británia nariadila testovanie vonkajšieho obloženia budov, zistili desivé výsledky

(Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Britské úrady avizovali v piatok nezávislé preskúmanie stavebných predpisov po tom, ako nové testy ukázali, že vonkajšie obloženie 82 obytných vežiakov neprešlo skúškami protipožiarnej bezpečnosti.

Veľká Británia nariadila dôkladnejšie testovanie systémov obloženia po požiari v západolondýnskej výškovej budove, ktorý si vyžiadal 14. júna najmenej 80 mŕtvych. Požiar v Grenfell Tower spôsobila podľa polície porucha chladničky v jednom z bytov, avšak za jeho rýchle rozšírenie zrejme mohol lacný a potenciálne aj horľavý vonkajší obklad budovy.

"Je jasné, že potrebujeme naliehavo preskúmať stavebné predpisy a požiarnu bezpečnosť," uviedol minister pre komunity Sajid Javid. Podľa neho je konzervatívna vláda "odhodlaná presvedčiť sa, že sme sa poučili z požiaru Grenfell Tower a zabezpečiť, že sa také dačo už viac nestane".

Mnohí obyvatelia obviňujú úradníkov v Kensington a Chelsea - jednom z najluxusnejších londýnskych obvodov, že ignorovali ich bezpečnostné obavy, pretože vežiak Grenfell Tower bol domovom pre prevažne imigrantov a pracujúcu triedu, pripomína agentúra AP.

Viac o téme: PožiarLondýnVeľká BritániaGrenfell Tower
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu