Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Turecko možno v blízkej budúcnosti zruší výnimočný stav, priznal Erdogan

Recep Tayyip Erdogan.
Recep Tayyip Erdogan. (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu oznámil, že v blízkej budúcnosti by vláda mohla zrušiť výnimočný stav, ktorý v krajine trvá od vlaňajšieho neúspešného pokusu o vojenský prevrat.

"Hoci výnimočný stav uplatňujeme vo veľmi obmedzenej sfére, v blízkej budúcnosti je možné ho zrušiť," uviedol Erdogan v Ankare na podujatí organizovanom pre zahraničných investorov. Podľa agentúry Anadolu prezident zdôraznil, že v dôsledku výnimočnému stavu nikto v Turecku netrpel. Turecko vyhlásilo výnimočný stav 20. júla 2016 a dosiaľ ho predĺžilo trikrát.

K neúspešného pokusu o vojenský prevrat v Turecko došlo 15. júla 2016. Turecká vláda tvrdí, že prevrat zorganizovala Fethullahova teroristická organizácia (FETÖ), ktorú riadi z amerického exilu duchovný Fethullah Gülen.

Od pokusu o prevrat prebiehajú v Turecku politické čistky a zo štátnej služby a armády i súkromného sektora prepustili už vyše 100.000 ľudí; ďalších takmer 50.000 ľudí zatkli a obvinili z účasti na puči alebo z prepojenia na pučistov. Spočiatku sa vlna zatýkania sústreďovala na prívržencov Fethullaha Gülena. Neskôr sa však okruh prenasledovaných rozšíril aj na ďalších oponentov súčasnej vlády vrátane aktivistov a politikov.

Viac o téme: Recep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu