Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Erdogan oslavuje výročie nepodareného puču: Sprisahanci budú vyzerať ako v Guantanáme

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Kayhan Ozer/Presidency Press Service via AP, Pool)

ANKARA - Ľudia obvinení z prípravy vlaňajšieho pokusu o prevrat v Turecku by mali predstúpiť pred súd v odeve, aký nosia osoby zadržiavané v americkej väznici Guantánamo Bay na Kube, vyhlásil v sobotu večer turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Jeho slová zazneli v Istanbule pred desiatkami tisíc ľudí, ktorí sa zhromaždili pri príležitosti prvého výročia neúspešného prevratu.

Agentúra AP k Erdoganovmu výroku poznamenala, že pred niekoľkými dňami predstúpil pred súd bývalý vojak, ktorého obvinili z pokusu zajať alebo zabiť Erdogana počas prevratu. Muž vstúpil do súdnej siene v tričku s nápisom "Hrdina", čo vyvolalo v krajine pobúrenie.

"Hovoril som s našim premiérom a povedal som mu: keď sa objavia na súde, mali by nosiť jeden druh oblečenia, taký ako na Guantáname," vyhlásil Erdogan.

Turecký prezident krátko nato odhalil pamätník s menami približne 250 ľudí, ktorí prišli o život, keď vzdorovali vojakom pri pokuse o prevrat. Pamätník umiestnili v parku pri moste ponad prieliv Bospor, kde počas prevratu došlo k stretom medzi civilistami a vojakmi v tankoch. Most bol na pamiatku obetí vtedajších udalostí premenovaný a po novom nesie názov Most mučeníkov 15. júla.

Tureckí vojaci sa 15. júla 2016 pokúsili zosadiť vládu a prezidenta Erdogana s použitím tankov a lietadiel. Ostreľovali parlament a iné lokality, ale ich pokus nakoniec nevyšiel.

Po výzve prezidenta a ignorovaní zákazu vychádzania vyhláseného pučistami vyšli tisíce ľudí do ulíc, aby čelili prevratu. Približne 250 ľudí prišlo o život a viac ako 2000 bolo zranených. Zabitých bolo aj 35 sprisahancov.

Ankara tvrdí, že pokus o prevrat zorganizovala Fethullahova teroristická organizácia (FETÖ), ktorú z amerického exilu riadi duchovný Fethullah Gülen. V Turecku prebiehajú politické čistky a zo štátnej služby a armády i súkromného sektora bolo prepustených už viac ako 142.000 ľudí. Ďalších takmer 50.000 ľudí zatkli a obvinili z účasti na prevrate alebo z prepojenia na pučistov.

Viac o téme: Recep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu