Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Drvivé víťazstvo francúzskeho prezidenta: Macron valcuje aj v parlamentných voľbách

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Politický tábor francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona získal v parlamentných voľbách absolútnu väčšinu kresiel, výsledok však môže byť slabší, ako sa očakávalo. Vyplýva to z prvých odhadov, ktoré priniesli rôzne inštitúty po skončení dnešného druhého kola volieb.

Podľa prognóz Kantar Public-onepoint, IPSOS a Elabe by mali Macronova centristická strana Republika v pohybe (LREM) a jej spojenci obsadiť v dolnej komore parlamentu 355-425 z celkove 577 kresiel. Všetky uvedené inštitúty pripisujú druhý najvyšší zisk konzervatívnej strane Republikáni (LR).

Oficiálne výsledky dnešného druhého kola parlamentných volieb vo Francúzsku bude tamojšie ministerstvo vnútra zverejňovať v najbližších hodinách, keď začnú prichádzať údaje z jednotlivých volebných obvodov.

Šéf socialistov priznal porážku

Prvý tajomník francúzskej Socialistickej strany (PS) Jean-Christophe Cambadelis oznámil dnes, že odstupuje zo svojej funkcie, keďže podľa neho "nie je možné prehliadnuť porážku ľavice" v parlamentných voľbách.

Podľa odhadovaných výsledkov dnešného druhého kola volieb do Národného zhromaždenia, ktoré priniesli inštitúty Kantar Public-onepoint, IPSOS and Elabe, by mali socialisti a ich stredoľavicoví spojenci obsadiť len 27-49 z celkove 577 kresiel. Ide pritom o politický tábor, ktorý mal doteraz v zákonodarnom zbore väčšinu.

"Ľavica musí začať nový cyklus," povedal Cambadelis, pričom vyjadril obavy zo "spochybnenia sociálneho štátu a rozširovania individuálnych slobôd" vo Francúzsku.

V parlamente bude aj Le Penová

Predsedníčka francúzskej pravicovo-populistickej strany Národný front (FN) Marine Le Penová oznámila po dnešnom druhom kole parlamentných volieb vo Francúzsku, že vo svojom obvode na severe krajiny zvíťazila so ziskom "približne 58 percent" hlasov a prvýkrát tak získala kreslo v Národnom zhromaždení.

Podľa vyjadrenia Le Penovej bude v novozvolenom parlamente najmenej šesť poslancov FN. Ako však zároveň priznala, tento počet nebude stačiť na vytvorenie vlastnej parlamentnej skupiny.

"Je absolútne škandalózne, že hnutie, ako je naše, ktoré získalo... tri milióny hlasov v prvom kole týchto parlamentných volieb, nemôže vytvoriť skupinu v Národnom zhromaždení," povedala šéfka FN v narážke na terajší volebný systém vo Francúzsku. Poukázala tiež na "masovú neúčasť, ktorá výrazne oslabuje legitímnosť nového Národného zhromaždenia".

 

Viac o téme: VoľbyFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu