Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Macronova škandalózna cesta do Las Vegas: Prezident má problém, vyšetrovanie pokračuje

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

PARÍŽ - Francúzska polícia uskutočnila dnes paralelné domové prehliadky v sídlach dvoch agentúr, ktoré bez výberového konania v januári 2016 zorganizovali cestu vtedajšieho ministra hospodárstva a súčasného prezidenta Emmanuela Macrona do Las Vegas.

Parížska prokuratúra sa týmto prípadom začala zaoberať v marci na základe investigatívneho materiálu satirického periodika Le Canard Enchainé. Emmanuel Macron sa 6. januára 2016 zúčastnil na promočnom galavečere na salóne elektrotechnického charakteru v Las Vegas. Náklady na túto akciu bez vypísania verejného výberového konania dosiahli údajne viac ako 380.000 eur. Na galavečer pozvali viac ako 500 osobností a vedúcich činiteľov francúzskych firiem.

Štátna agentúra Business France, ktorá je zodpovedná za rozvoj francúzskych firiem v medzinárodnej relácii, priznala, že zorganizovaním galavečera poverila bez verejného výberového konania PR agentúru Havas.

V marci, v čase, keď kauza prepukla, vtedajší šéf rezortu hospodárstva v Paríži Michel Sapin konštatoval, že jeho rezort nenesie vinu na spomínaných skutočnostiach a posunul zodpovednosť na spomínanú štátnu agentúru. Jej vtedajšiu riaditeľku Muriel Pénicaudovú prezident Macron vymenoval medzičasom za ministerku práce.

Viac o téme: Las VegasEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu