Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Francúzsko a Nemecko budú na summite hovoriť jedným hlasom, vyhlásil Macron

Nemecká kancelárka Angela Merkelová víta nového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona počas jeho prvej zahraničnej cesty 15. mája 2017 v Berlíne.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová víta nového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona počas jeho prvej zahraničnej cesty 15. mája 2017 v Berlíne. (Zdroj: TASR/AP)

PARÍŽ - Francúzsko s Nemeckom úzko spolupracujú a na summite budú hovoriť jedným hlasom, vyhlásil pri príchode na stretnutie lídrov členských štátov francúzsky prezident Emmanuel Macron. Spoločne budú lídrov informovať o napĺňaní minských dohôd, ktoré majú ukončiť boje na východe Ukrajiny.

"Pracujeme ruka v ruke s Nemeckom. Na summite budeme hovoriť jedným hlasom," uviedol Macron. Zdôraznil, že všetky členské štáty by mali smerovať k spoločnému cieľu a dosiahnuť zhodu v otázkach boja proti terorizmu, obrannej spolupráce a migrácie.

Pre Macrona je to prvý summit Európskej rady, na ktorom sa zúčastňuje. Merkelová v krátkom vyjadrení pred začiatkom summitu označila za najväčšiu prioritu pri rokovaniach o brexite právny status občanov a jednotu 27 členských štátov pri jednaniach s Londýnom.

Francúzsky prezident a nemecká kancelárka ako členovia tzv. normandskej skupiny na summite podajú správu o plnení minských dohôd týkajúcich sa konfliktu na Ukrajine. Podľa diplomatických zdrojov odporučia predĺženie ekonomických sankcií voči Rusku a lídri to politicky podporia konsenzom.

Ďalšou témou, v ktorej majú Nemecko a Francúzsko blízke názory, je užšia ekonomická integrácia. Macron presadzuje spoločný rozpočet eurozóny, ktorá by podľa neho mala mať stáleho predsedu na úrovni eurokomisára.

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu