Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Českí astronómovia objavili zničujúcu hrozbu pre Zem: Votrelci v krásnom meteorickom roji

Časť celooblohovej snímky s najjasnejšou Tauridou, ktorá bola zhotovená digitálne automatickou kamerou na stanici Polom 31. októbra 2015 o 18.05.20 UT (dĺžka expozície 35 sekúnd). Autor: Oddelenie MPH AsÚ Zobraziť galériu (4)
Časť celooblohovej snímky s najjasnejšou Tauridou, ktorá bola zhotovená digitálne automatickou kamerou na stanici Polom 31. októbra 2015 o 18.05.20 UT (dĺžka expozície 35 sekúnd). Autor: Oddelenie MPH AsÚ (Zdroj: Facebook/Astronomický ústav AV ČR)

PRAHA - Českí astronómovia poukázali na novú vetvu meteorického roja Taurid, v ktorom sú planétky nebezpečné pre Zem. Zem sa s touto vetvou stretáva každých niekoľko rokov po dobu asi troch týždňov. Počas tejto doby významne rastie pravdepodobnosť zrážky s planétkou. Roj obsahuje telesá s veľkosťou od niekoľkých milimetrov do niekoľkých desiatok metrov, ale najmenej dve planétky majú rozmer od 200 do 300 metrov.

Informácie uviedol v tlačovej správe Astronomický ústav Akadémie vied ČR, správa tiež vyšla v odbornom časopise Astronomy and Astrophysics.

Najuchvátnejšie astronomické udalosti roku 2017! Píšte si do kalendára, príde aj supermesiac

„Je to prvý prípad, keď astronómovia nevyvracajú ľahkomyseľné predpovede zrážky so Zemou, ale, naopak, upozorňujú na skupinu telies, ktorú treba pozorovať a ‚strážiť‛. České znalosti sú v tomto zmysle najlepšie na svete, najmä vďaka využívaniu veľmi presných kamier Európskej bolidovej siete,“ uviedol ústav na svojom Facebooku. Kamery sú na 13 českých staniciach, jedna je na Slovensku a jedna v Rakúsku.

Niektoré vážia viac ako tonu

„Hoci ide o veľmi krehké telesá, pri takejto veľkosti už môžu preniknúť hlboko do atmosféry a predstavovať reálne nebezpečenstvo pre zemský povrch,“ uviedol ústav. Hmotnosť pozorovaných meteoridov predstavovala od desatiny gramu do viac ako tony.

Stanice Európskej bolidovej siete v Českej republike, Rakúsku a na Slovensku, kde sú umiestnené automatické bolidové kamery, ktoré zaznamenali zvýšenú aktivitu Taurid v roku 2015 (stav v novembri 2015). Autor: Oddelenie MPH AsÚ
Zobraziť galériu (4)
Stanice Európskej bolidovej siete v Českej republike, Rakúsku a na Slovensku, kde sú umiestnené automatické bolidové kamery, ktoré zaznamenali zvýšenú aktivitu Taurid v roku 2015 (stav v novembri 2015). Autor: Oddelenie MPH AsÚ  (Zdroj: Facebook/Astronomický ústav AV ČR)

Podľa astronómov je veľmi pravdepodobné, že v novoobjavenej vetve je veľa neobjavených planétok s rozmermi desiatok metrov i väčších. Pri takejto veľkosti môžu preniknúť hlboko do atmosféry a predstavovať reálne nebezpečenstvo pre zemský povrch. Sú dostatočne veľké na to, aby spôsobili miestnu alebo dokonca kontinentálnu katastrofu, varovali.

Nebezpečenstvo po rokoch narastá

„Nebezpečenstvo zrážky s planétkou výrazne narastá každých niekoľko rokov, keď sa Zem s týmto prúdom medziplanetárneho materiálu stretáva,“ podotkli astronómovia.

Detailný pohľad na dva najjasnejšie Tauridy nad Poľskom vyfotografované analógovou automatickou kamerou na stanici Polom v noci z 31. októbra na 1. novembra 2015 (celonočné expozície). Autor: Oddelenie Oddělení MPH AsÚ
Zobraziť galériu (4)
Detailný pohľad na dva najjasnejšie Tauridy nad Poľskom vyfotografované analógovou automatickou kamerou na stanici Polom v noci z 31. októbra na 1. novembra 2015 (celonočné expozície). Autor: Oddelenie Oddělení MPH AsÚ  (Zdroj: Facebook/Astronomický ústav AV ČR)

Meteorický prúd Taurid spôsobuje na Zemi prinajmenšom štyri meteorické roje. Dva sú aktívne v noci od konca septembra do začiatku decembra a dva cez deň od konca mája do polovice júla. Hoci ich najpravdepodobnejším materským telesom je kométa 2P/Encke, existuje teória, že táto kométa je úlomkom oveľa väčšej kométy, ktorá sa rozpadla pred tisíc rokmi a vytvorila celý komplex telies, vrátane množstva planétok.

Dráhy asteroidov 2005 UR a 2015 TX24 (silné prerušované čiary) v porovnaní s vybranými Tauridmi z novej vetvy (tenké rôznofarebné čiary). Všetky dráhy sa takmer pretínajú v blízkosti odslnia. Autor: Oddelenie MPH AsÚ
Zobraziť galériu (4)
Dráhy asteroidov 2005 UR a 2015 TX24 (silné prerušované čiary) v porovnaní s vybranými Tauridmi z novej vetvy (tenké rôznofarebné čiary). Všetky dráhy sa takmer pretínajú v blízkosti odslnia. Autor: Oddelenie MPH AsÚ  (Zdroj: Facebook/Astronomický ústav AV ČR)

V niektorých rokoch je aktivita Taurid vyššia než normálne. Najmä sa to týka väčšieho počtu jasných meteorov, tzv. bolidov. Posledná zvýšená aktivita nastala v roku 2015.

Viac o téme: Meteorický rojTauridNebezepčné planétky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu