Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Veľké pátranie po českom meteorite skončilo šťastnou raritou: „Kameň“ s mimozemskou históriou

Bolid z Hradca Králové Zobraziť galériu (4)
Bolid z Hradca Králové (Zdroj: Astronomický ústav AV ČR)

HRADEC KRÁLOVÉ – Českí astronómovia hovoria o výnimočnom náleze. Jasný bolid, ktorý pred rokom v skorých ranných hodinách rozžiaril nočnú oblohu, sa podarilo nájsť iniciatívnemu nálezcovi na poli. Odborníci sa dokázali pozrieť hlboko do jeho vesmírnej minulosti.

Jasný meteorit preletel nad severovýchodnou časťou Čiech 25. mája 2016 o 3:04:01-07 SELČ. Kde presne však meteorit dopadol, to sa astronómom podarilo zistiť aj vďaka nadšeniu verejnosti, ktorú po dopade Astronomický ústav AV ČR vyzval, aby mu pomohla s hľadaním. „Výzva priniesla vytúžený úspech a jeden meteorit vážiaci 134 gramov bol po viac ako dvoch mesiacoch po páde v predpovedanej oblasti, ležiacej severozápadne od Hradca Králové, nájdený,“ uviedol Astronomický ústav AV ČR.

Roman si na oblohe všimol niečo nevídané: VIDEO žiarivého vesmírneho pustovníka nad Tatrami

Podľa ČT24 ide o piaty meteorit v Česku a 30. na svete, ktorého dráhu preletu a cestu slnečnou sústavou astronómovia dokázali vďaka prístrojovému meraniu presne vystopovať.

Čo sa odohralo na oblohe?

Podľa Astronomického ústavu AV ČR ožiaril oblohu krátko po tretej hodine ráno na päť sekúnd predovšetkým v severovýchodnej časti Čiech jasný meteor, bolid. Kvôli hustej oblačnosti a skorej rannej hodine však tento vzácny prírodný úkaz zostal prakticky nepovšimnutý. Astronómovia o jeho pozorovaní zo strany verejnosti najprv nedostali ani jednu správu.

Veľké pátranie po českom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Astronomický ústav AV ČR)

Bolid (ďalej označený ako EN170516 alebo tiež Hradec Králové) bol spôsobený malým medziplanetárnom telesom, meteoridom, s hmotnosťou 90 kg a priemerom približne 40 cm, ktorý začal svietiť vo výške bezmála 75 km neďaleko (južne) Jablonca nad Nisou. Teleso sa v tom čase pohybovalo pomerne malou rýchlosťou 13,4 km/s a ​​po dráhe sklonenej 47,5 stupňa k zemskému povrchu pokračovalo v lete smerom na juhovýchod a postupne sa zjasňovalo. Bolid na zem dopadol v podobe meteoritov, z ktorých najväčší mohol mať až jeden kilogram, ak sa už na samotnom konci nerozpadol, priblížili odborníci.

Veľké pátranie po českom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Astronomický ústav AV ČR)

História vesmírneho telesa

Pred zrážkou so Zemou meteoroid, z ktorého meteority pochádzajú, obiehal Slnko po relatívne málo výstrednej dráhe, ktorá je len veľmi málo sklonená k rovine ekliptiky, t. j. rovine zemskej dráhy. V príslní sa meteoroid dostal k Slnku práve tak ďaleko, kde sa vtedy nachádzala Zem a došlo k vzájomnému stretu oboch telies. Najďalej od Slnka sa meteoroid pohyboval v strednej oblasti hlavného pásu planétiek. Išlo teda pôvodom o malú časť asteroidu pochádzajúceho z hlavného pásu planétiek, zhodnotili pôvod javu astronómovia.

Veľké pátranie po českom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Astronomický ústav AV ČR)

Viac o téme: MeteoritBolidHradec Králové
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu