Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Belgicko zažíva nápor islamistických bojovníkov: Zo Sýrie a Iraku sa ich vrátilo viac ako 100

Jan Jambon
Jan Jambon (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Belgické úrady registrujú 121 osôb, ktoré sa doteraz vrátili z bojov po boku radikálnych islamistov v Sýrii a Iraku, informoval dnes belgický minister vnútra Jan Jambon. Najviac sa ich vrátilo do Bruselu. Viac ako tretina z nich skončila vo väzení. Minister Jambon ubezpečil, že všetci navrátilci zo Sýrie a Iraku sú pod dohľadom bezpečnostných zložiek. Zo 121 navrátilcov desiatka zahynula, 44 z nich je v belgických väzniciach a päť v zahraničných. Viac ako polovica bojovníkov sa vrátila do Bruselu, 16 do Antverp a ostatní do iných častí Belgicka, informovala agentúra Belga.

Od vypuknutia konfliktu v Sýrii v roku 2011 zostavili belgické úrady zoznam, ktorý momentálne obsahuje 629 rizikových osôb. Z nich 121 sa už vrátilo zo Sýrie, 276 ich tam zrejme ešte je a ďalší sa pokúsili do Sýrie dostať alebo odchod zvažujú.

Z údajov jednotlivých členských štátov EÚ vyplýva, že celkovo sa do Únie z Blízkeho východu vrátilo už 40-50 percent zahraničných bojovníkov. Belga uviedla, že počas uplynulých 18 mesiacov počet bojovníkov odchádzajúcich z Európy do Sýrie a Iraku klesol o 90 percent. V súčasnosti má belgický minister vnútra právomoc odobrať doklady a znemožniť tým cestovanie podozrivým občanom na tri mesiace; toto opatrenie môže jedenkrát predĺžiť o ďalšie tri mesiace. Počas tohto obdobia sa majú úrady pokúsiť zradikalizovaných občanov prevychovať. Ak sa to nepodarí, podľa odborníkov je pravdepodobné, že tieto osoby pôjdu do väzenia.

Viac o téme: SýriaBelgickoIrakJan Jambon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu