Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rusko bičuje silná búrka: V Moskve ide o najvražednejší uragán ostatných desaťročí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Albert Cesare/The Montgomery Advertiser via AP)

MOSKVA - Mimoriadne silná búrka s hromami a bleskami usmrtila dnes v ruskom hlavnom meste Moskva najmenej šesť ľudí. Informoval o tom najvyšší štátny vyšetrovací výbor. Približne 70 ľudí vyhľadalo lekárske ošetrenie pre zranenia, ktoré utrpeli počas búrky, uviedli štátne médiá.

 Vietor dosahoval počas búrky rýchlosť približne 80 kilometrov za hodinu. Podľa miestnych médií bolo obetí na životoch osem. "Presný počet obetí zisťujeme," informoval vo vyhlásení vyšetrovací výbor.

Úmrtia podľa tohto zdroja spôsobili padajúce stromy a ďalšie predmety. Pred moskovskou radnicou prudký vietor zvalil dva stromy.

Starosta metropoly Sergej Sobjanin oznámil, že v búrke spadlo "niekoľko stoviek stromov".  "Podnikáme potrebné opatrenia na odstránenie následkov pohromy," dodal starosta.

 V Moskve pripravil uragán o život najmenej 11 ľudí

Na 11 sa zvýšil počet obetí, ktoré si dnes v Moskve a jej okolí vyžiadal najvražednejší uragán ostatných desaťročí. Vyplýva to z informácií, ktoré s odvolaním sa na zdravotnícke zdroje priniesli tlačové agentúry TASS a Interfax. Podľa druhej z nich ide o negatívny rekord, ktorý znamená ešte vyšší počet obetí, ako zanechal uragán v ruskej metropole v roku 1998, keď prišlo o život deväť ľudí a ďalších 165 sa zranilo.

Ako vyplýva zo správy agentúry TASS so žiadosťou o zdravotnícku pomoc sa na orgány obrátilo už viac ako 50 ľudí a žiadostí naďalej pribúda. Poškodených, medzi ktorými sú aj deti, umiestňujú v desiatich nemocniciach ruského hlavného mesta, kde je im poskytovaná maximálna zdravotnícka pomoc.

Prudký nárazový vietor počas búrky sprevádzanej hromami a bleskami dosahoval v Moskve podľa dostupných informácií rýchlosť 80 kilometrov za hodinu. Tragické úmrtia ľudí boli dôsledkom zrútenia rôznych konštrukcií a predovšetkým pádov stromov. Extrémy počasia majú na svedomí aj fakt, že v Moskovskej oblasti bolo dnes popoludní bez elektrickej energie ešte viac ako 18.000 ľudí.

 

Viac o téme: PočasieBúrkaRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu