Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO nevinných obetí z Manchestru: Malé dievčatko (†8) aj mamy, ktoré prišli čakať svoje deti

Známa je identita siedmich obetí Zobraziť galériu (12)
Známa je identita siedmich obetí (Zdroj: FB)

MANCHESTER - Po pondelkovom teroristickom útoku v multifunkčnej hale v severoanglickom Manchestri je zatiaľ známa totožnosť jedenástich obetí. Sú medzi nimi aj dievčatá vo veku osem, pätnásť a osemnásť rokov. Celkovo pri atentáte zahynulo 22 ľudí vrátane páchateľa. Miestne zdravotnícke úrady potvrdili, že zranenie utrpelo 119 ľudí, 64 z nich je stále v nemocnici.

Spoveď, z ktorej tuhne krv v žilách: Teroristický útok prežila, ale na toto nikdy nezabudne, FOTO

Najmladšou obeťou je osemročná Saffie Roussosová, ktorej fotografia sa ako symbol masakru objavila na titulnej stránke dnešného vydania radu britských novín. Americká speváčka Ariana Grande, ktorej koncert sa stal terčom útoku, je obľúbená najmä u detí a dospievajúcich.

So Saffie boli na koncerte mama a sestra. Aj tie skončili v nemocnici.
Zobraziť galériu (12)
So Saffie boli na koncerte mama a sestra. Aj tie skončili v nemocnici.  (Zdroj: profimedia.sk)

Medzi potvrdenými obeťami sú tiež pätnásťročná Olivia Campbellová. Jej fotografia, ktorú zverejnila jej matka v snahe nájsť po atentáte svoju dcéru, bola od utorkového rána hojne zdieľaná na sociálnych sieťach.

Olivia Campbellová
Zobraziť galériu (12)
Olivia Campbellová  (Zdroj: FB)

Obeťou útoku sa stala tiež osemnásťročná Georgina Callanderová, dvadsaťosemročný John Atkinson, tridsaťdvaročná Kelly Brewsterová a dvadsaťdeväťročný Martyn Hett.

Georgina Callanderová
Zobraziť galériu (12)
Georgina Callanderová  (Zdroj: FB)

John Atkinson
Zobraziť galériu (12)
John Atkinson  (Zdroj: FB)

Kelly Brewsterová
Zobraziť galériu (12)
Kelly Brewsterová  (Zdroj: FB)

Martyn Hett
Zobraziť galériu (12)
Martyn Hett  (Zdroj: Twitter, FB)

Pri atentáte zahynuli tiež Alison Howeová a Lise Leesová, ktoré vo vstupnej hale manchesterskej arény, kde k samovražednému útoku došlo, čakali na príchod svojich pätnásťročných dcér z koncertu.

Alison Howeová a Lise Leesová
Zobraziť galériu (12)
Alison Howeová a Lise Leesová  (Zdroj: FB)

Podľa záchranárov bolo medzi šiestimi desiatkami zranených, ktorí museli byť odvezení do nemocnice, asi dvanásť detí mladších ako šestnásť rokov. Ďalších šesť desiatok ľudí ošetrili záchranári na mieste tragédie, uviedol miestny denník Manchester Evening News.

Telo pravdepodobného páchateľa, 22-ročného Brita líbyjského pôvodu Salmana Abediho, zatiaľ podľa spravodajského serveru BBC ešte oficiálne identifikované nebolo.

Poliaci potvrdili dvoch mŕtvych

Na svoje dcéry čakal aj poľský pár Angelika (40) a Marcin (42) Klisovci. Ich smrť dnes potvrdilo poľské ministerstvo zahraničia.

Marcin a Angelika Klisovci.
Zobraziť galériu (12)
Marcin a Angelika Klisovci.  (Zdroj: Twitter, FB)

Vo vstupnej hale zahynula takisto päťdesiatročná Jane Tweddleová-Taylorová, ktorá prišla s kamarátkou vyzdvihnúť jej dcéru.

Fotografia nie je vhodná pre deti a ľudí s citlivou povahou!

Krvavá scéna po výbuchu.
Zobraziť galériu (12)
Krvavá scéna po výbuchu.  (Zdroj: TASR/AP)

Vyhlásili kritický stav

Manchesterská aréna je jednou z najväčších viacúčelových hál v Európe. Na koncert popovej speváčky Ariany Grande sa v pondelok prišlo pozrieť okolo 21-tisíc ľudí, z veľkej časti detí a mladistvých.

Manchesterská polícia v noci na dnes znovu vyzvala obyvateľov severoanglického mesta k zvýšenej ostražitosti. Hlásiť by mali na protiteroristickú linku všetko podozrivé dianie, uviedol zástupca miestnej polície Ian Pilling. Úrady zatiaľ netušia, či Abedi konal sám, alebo či bol súčasťou širšej teroristickej siete.

Britské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že ceremoniálna výmena stráží pred Buckinghamským palácom v Londýne bola zrušená v súvislosti so zmenami v nasadení polície po teroristickom útoku v Manchestri. Zrušené budú taktiež všetky prehliadky a podujatia v sídle britského parlamentu.

O život bojuje tretí Poliak

Poľský prezident Andrzej Duda dnes vyjadril sústrasť rodine poľského páru zavraždeného pri bombovom teroristickom útoku, ktorý sa v pondelok odohral na popovom koncerte v britskom Manchestri. Informovala o tom agentúra PAP.

"Pripájam sa k zármutku a modlitbám za rodinných príslušníkov mojich krajanov, ktorí zahynuli pri manchesterskom útoku," napísal Duda na sociálnej sieti Twitter. "Myslím tiež na zraneného poľského muža," dodal prezident.

Počet zranených úrady spresnili na 119

Manchesterské zdravotnícke zdroje spresnili dnes na 119 počet zranených osôb po pondelkovom teroristickom útoku. Hospitalizovaných je 64 ľudí, celkový počet zranených sa zvýšil vzhľadom na to, že mnohí s ľahšími zraneniami vyhľadali lekársku pomoc až niekoľko hodín po útoku. Približne dve desiatky z hospitalizovaných však utrpeli závažné zranenia životne dôležitých orgánov a končatín, ktoré si vyžiadajú "veľmi dlhú rekonvalescenciu", tvrdia príslušné úrady, ktoré cituje agentúra AP.

Britská polícia už pozná mená všetkých ľudí usmrtených pri útoku v Manchestri

Britská polícia dnes oznámila, že už má potvrdenú totožnosť všetkých ľudí, ktorí prišli o život pri samovražednom bombovom útoku v Manchestri. Mená obetí však podľa nej bude možné zverejniť až po dokončení súdnych pitiev, čo vzhľadom na ich počet pravdepodobne potrvá štyri až päť dní.  Polícia uviedla, že kontaktovala všetky zasiahnuté rodiny, ktorým poskytujú podporu vyškolení príslušníci.
Viac o téme: Atentátútok Manchester
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu