Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nové zistenia: Bratia útočníka z Manchestru boli členmi Daeš, šokujúce priznanie

Salman Abedi
Salman Abedi (Zdroj: ph)

TRIPOLIS - Brat pravdepodobného útočníka z Manchestru Hashem Abedi, ktorého v utorok v líbyjskej metropole Tripolis zadržali príslušníci líbyjského protiteroristického komanda, sa priznal že spolu so Salmanom Abedim boli členmi extrémistickej organizácie Daeš. Informovala o tom dnes Agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie špeciálnych jednotiek líbyjského ministerstva vnútra RADA zverejnenom na Facebooku.

Hashem Abedi sa tiež priznal, že počas prípravnej fázy samovražedného útoku svojho brata v Manchestri sa nachádzal v Británii "a bol oboznámený s podrobnosťami týkajúcimi sa tejto teroristickej operácie". Z Británie do Líbye odcestoval Hashem 16. apríla a bol so svojím bratom v nepretržitom kontakte, uvádza sa vo vyhlásení RADA. 

Samovražedný útočník, ktorého polícia neskôr identifikovala ako 22-ročného Salmana Abediho, v noci na utorok odpálil v Manchestri nálož pred halou, kde sa práve skončil koncert americkej popovej speváčky Ariany Grande. Útok si vyžiadal 22 obetí na životoch vrátane detí a tínedžerov. Zranenia utrpelo ďalších 119 ľudí, z ktorých je 64 hospitalizovaných. 

Atentátnik z Manchestru bol iba štyri dni pre útokom v Prahe i v Düsseldorfe

Salman Abedi, muž, ktorý stál zrejme za pondelkovým večerným teroristickým útokom v Manchestri, sa štyri dni pred ním zdržiaval v nemeckom Düsseldorfe, avšak ešte v ten istý deň - 18. mája - sa letecky vrátil do Manchestru. Informáciu prinieslo dnes internetové vydanie nemeckého denníka Der Tagesspiegel s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje.

Príslušné orgány v spolkovej republike teraz skúmajú, či útok z Manchestru predsa len nemá nemecký aspekt. Atentátnik pricestoval do sídelného mesta spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko z Líbye cez českú metropolu Praha. Zatiaľ nevedno, či sa v Düsseldorfe s niekým stretol, možno tam iba prestúpil na linku do Manchestru bez toho, aby opustil tranzitnú zónu.

Takisto zatiaľ nie je známe, z ktorého letiska sa Abedi vydal na cestu do Prahy a nie je známy ani dôvod jeho návštevy v rodnej krajine predkov - Líbyi. V Nemecku predbežne nenaďabili na žiadne kontakty medzi útočníkom a tamojšími salafistami, medzi bašty ktorých patrí práve Severné Porýnie-Vestfálsko.

Viac o téme: útok ManchesterDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu