Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Trump sa v Izreali vyjadril k mieru: Vidí vzácnu príležitosť poraziť terorizmus

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

TEL AVIV - Americký prezident Donald Trump dnes po prílete do Izraela na Letisku Bena Guriona v Tel Avive zdôraznil potrebu spoločného úsilia o mier na Blízkom východe. "Máme pred sebou vzácnu príležitosť priniesť bezpečnosť a mier do tohto regiónu a jeho ľuďom, poraziť terorizmus a vytvoriť budúcnosť harmónie, prosperity a mieru," povedal krátko po prílete zo Saudskej Arábie, kde rokoval o podobných témach.

"Dokážeme to, iba ak budeme spolupracovať. Inej cesty niet," citovala ho agentúra DPA. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pochválil amerického prezidenta za jeho "pôsobivý" nedeľný prejav v Saudskej Arábii a vyjadril záväzok Izraela usilovať o mier. "Nech je vaša návšteva míľnikom na ceste k mieru," uviedol Netanjahu počas privítania.

Americký prezident potom odletel vrtuľníkom z Tel Avivu do Jeruzalema, kde ho prijme prezident Reuven Rivlin. Na programe má dnes ešte súkromnú návštevu Chrámu Božieho hrobu a Múru nárekov v Jeruzaleme.  Izrael je druhou zastávkou Trumpa na jeho prvej zahraničnej ceste od nástupu do funkcie. 

Krátko pred jeho príchodom došlo v Tel Avive k dopravnej nehode, pri ktorej podľa polície a záchrannej služby utrpeli zranenia najmenej štyria ľudia. Polícia označila incident v centre mesta za nehodu, hoci ho ešte vyšetruje, informovala DPA. Izraelské médiá sa v prvých správach obávali, že ide o útok autom načasovaný na Trumpovu návštevu.

Viac o téme: MierDonald TrumpIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu