Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trump po stretnutí s pápežom navštívi Belgicko: František s Melaniou vtipkoval o jedálničku

Donald a Melania Trumpovci Zobraziť galériu (2)
Donald a Melania Trumpovci (Zdroj: SITA/Massimo Percossi/ANSA via AP)

BRUSEL - Americký prezident Donald Trump dnes poobede priletí do belgickej metropoly Brusel. Prvý deň venuje stretnutiu s belgickými vrcholnými predstaviteľmi. Vo štvrtok sa stretne s lídrami inštitúcií EÚ a zúčastní sa na summite lídrov členských štátov NATO.

Brusel je ďalšou zastávkou prezidenta USA na jeho prvej zahraničnej ceste. Jeho nabitá návšteva Bruselu bude trvať približne 30 hodín. Priletí na vojenské letisko Melsbroek, ktoré sa nachádza vedľa bruselského letiska Zaventem.

Prezidenta USA s manželkou Melaniou najprv prijme belgický kráľovský pár Filip a Matilda. Potom ho bude čakať pracovné stretnutie s belgickým premiérom Charlesom Michelom v kráľovskom paláci. Na sociálnej sieti Facebook sa prihlásili tisíce ľudí na pochod s názvom "Trump nie je vítaný", ktorý sa začne v stredu o 17.00 h na severnej bruselskej vlakovej stanici.

Vo štvrtok sa začne oficiálny program prezidenta USA stretnutím s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Neskôr sa k nim pridá predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani a vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

Na zatiaľ neznámom mieste sa Trump stretne na "dlhom obede" s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Melania Trumpová v rovnakom čase navštívi choré deti a ich rodiny v Detskej univerzitnej nemocnici kráľovnej Fabioly na severe belgickej metropoly.

Poobede Trump príde do nového sídla Severoatlantickej aliancie. Po slávnostnom otvorení novej centrály NATO sa začne summit lídrov 28 členských štátov Aliancie. Približne o 21.00 h by sa mal summit skončiť. Americký prezidentský pár večer odletí na taliansku Sicíliu na dvojdňový summit zoskupenia G7.

Počas summitu NATO budú tráviť spoločne čas manželky prezidenta USA, Francúzska, generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga a družka belgického premiéra Amélie Derbaudrenghienová. Tá bude sprievodkyňou trojicu žien v Bruseli. Zavedie ich do múzea výtvarného umenia Magritte, luxusných kožených galantérií a kráľovských skleníkov, uviedla agentúra AFP.

Počas stredy i štvrtka budú zriadené špeciálne zabezpečené bezpečnostné zóny okolo veľvyslanectva na západnom okraji bruselskej európskej štvrte a v okolí Porte de Namur, kde je hotel, v ktorom bude Trump ubytovaný. V týchto miestach bude tiež obmedzený prístup do staníc metra.

Bezpečnostné zátarasy, početné policajné hliadky a viacstupňové kontroly typické pre summity lídrov členských štátov EÚ budú platiť v okolí európskych inštitúcií. Osobitne zabezpečené bude aj okolie sídla NATO na severe Bruselu. V Belgicku je navyše vo štvrtok deň pracovného voľna pri príležitosti cirkevného sviatku Nanebovstúpenia Pána.

Trump je momentálne na svojej prvej zahraničnej ceste. Začal ju návštevou Saudskej Arábie, kde sa stretol s predstaviteľmi arabských štátov. Má za sebou aj návštevu Izraela, odkiaľ v utorok odletel do Ríma. Dnes navštívi aj Vatikán, kde ho prijme pápež František.

Pápež ho uvítal v súkromí

Americký prezident Donald Trump prišiel dnes ráno do Apoštolského paláca vo Vatikáne na súkromnú audienciu u pápeža. Obaja muži si podali ruky a pózovali fotografom - Trump so svojím stabilným úsmevom, František vyzeral vážnejšie. Potom fotografov poslali z miestnosti preč, informovala agentúra DPA.

Doland Trump s pápežom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino, Pool))

Trump a pápež sa v mnohých veciach názorovo rozchádzajú. Pápež František napríklad začiatkom minulého roka ostro kritizoval sľub Trumpovej predvolebnej kampane vybudovať múr na hraniciach USA s Mexikom i jeho deklaráciu, že Spojené štáty by nemali prijímať moslimských imigrantov a utečencov, pripomenula AP. Trump navštívil Vatikán na svojej prvej zahraničnej ceste, ktorá ho už zaviedla do Saudskej Arábie a Izraela. Z Ríma dnes popoludní odcestuje do Bruselu.

Trump sa o stretnutí s pápežom vyjadril samými komplimentmi

Americký prezident Donald Trump sa o dnešnom stretnutí s pápežom Františkom vo Vatikáne vyjadril so samými komplimentmi. "Je to niekto, je skutočne dobrý, mali sme úžasné stretnutie a mali sme úžasnú prehliadku (Vatikánu), bolo to skutočne nádherné," citovala Trumpa agentúra DPA. Na stretnutí s talianskym premiérom Paolom Gentilonim šéf Bieleho domu tiež povedal: "Taliansko sa nám veľmi, veľmi páči."

Vatikán po návšteve Trumpa oznámil, že dúfa v "pokojnú spoluprácu" Spojených štátov s katolíckou cirkvou v oblastiach zdravotnej starostlivosti, vzdelávania a pomoci migrantom. Obe strany sa podľa oznámenia zhodli na "spoločnom záväzku v prospech života a slobody vyznania a svedomia".

Rozhovory pápeža a šéfa Bieleho domu boli podľa Vatikánu "srdečné". Vymenili si názory na rôzne medzinárodné záležitosti týkajúce sa svetového mieru a medzináboženského dialógu, najmä v súvislosti so situáciou na Blízkom východe a pri ochrane prenasledovaných kresťanských menšín. Konkrétnejší obsah stretnutia oficiálne miesta nespresnili.

Svätý otec s prvou dámou povtipkoval

Pápež František a prvá dáma USA Melania Trumpová sa dnes pri návšteve Vatikánu rozprávali o kulinárskych zvykoch amerického prezidenta Donalda Trumpa. Vyplýva to z videozáznamu stretnutia, na ktorom sa pápež smeje.

"Čo mu dávate jesť...?" spýtal sa pápež Melanie po španielsky prostredníctvom prekladateľa, keď si s ňou po súkromnej audiencii poskytnutej Trumpovi potriasol rukou. Podľa tlačovej agentúry DPA sa pápež pýtal konkrétnejšie, ale posledné slovo mu nie je dobre rozumieť. Mohol sa pýtať, či ho kŕmi pizzou - ale rovnako mohol povedať "potica", čo je slovinský múčnik, ktorý má pápež rád. Pripomína orechový závin či bábovku. Prvá dáma podľa všetkého pritakala, na čo sa pápež zasmial.

V okolí bruselskej ambasády USA sú bezpečnostné zložky v pohotovosti

Množstvo policajtov, vojenské nákladné vozidlá pripravené zablokovať premávku a vrtuľník hliadkujúci vo vzduchu. Tak to vyzerá okolo veľvyslanectva USA v Bruseli pred príletom prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý na bruselskom letisku pristane dnes približne o 16.00 h. V okolí ambasády pri Kráľovskom parku neďaleko centra Bruselu sú v pohotovosti policajti i vojaci. Polícia park evakuovala a počas návštevy Trumpa je pre verejnosť uzavretý. Vo vzduchu lieta vrtuľník snímajúci okolie kamerami, informoval belgický denník Le Soir.

Opatrenia sa netýkajú len ambasády. Neďaleko je aj hotel, kde dnes prezident USA strávi noc a kráľovský palác. Trump priletí na vojenské letisko Melsbroek, ktoré sa nachádza pri bruselskom letisku Zaventem. Polhodinu nato by ho mal Trumpa s manželkou Melaniou prijať belgický kráľ Filip s manželkou Matildou v kráľovskom paláci. Potom ho bude čakať pracovné stretnutie s belgickým premiérom Charlesom Michelom.

O piatej je naplánovaný protestný pochod s názvom "Trump nie je vítaný", na ktorom by sa podľa odhadov mohlo zúčastniť až 10.000 ľudí. Dav protestujúcich bude kráčať od severnej bruselskej vlakovej stanice smerom do centra. Vo štvrtok Trumpa čaká stretnutie s predstaviteľmi inštitúcií EÚ, obed s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a summit lídrov členských štátov NATO.

 

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu