Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Juncker si zažartoval na účet Mayovej: Angličtina stráca v EÚ dôležitosť

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

RÍM - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker si dnes zažartoval o tom, že angličtina stráca v Európskej únii na svojej dôležitosti, čím prispel k nedávnej slovnej prestrelke s britskou premiérkou Theresou Mayovou ohľadom vlaňajšieho rozhodnutia jej krajiny opustiť tento geopolitický blok.

"Vyjadrím sa vo francúzštine, pretože pomaly, ale isto angličtina stráca v EÚ dôležitosť. Potom tu máme v nedeľu francúzske voľby a chcem, aby Francúzi rozumeli, čo hovorím o Únii a jej členoch," povedal Juncker na začiatku svojho prejavu o stave Únie v Taliansku. Jeho komentár vyvolal v pléne smiech a aplauz.

Mayová v stredu vyhlásila, že niekoľko predstaviteľov EÚ sa Británii "vyhrážalo" so zámerom, aby zlyhali rokovania o brexite, pričom ich obvinila z pokusu o ovplyvnenie výsledkov referenda. Juncker okrem svojej rodnej luxemburčiny plynule hovorí po francúzsky, nemecky a anglicky. V Bruseli je tiež známy pre svoje niekedy zľahčujúce a impertinentné výroky na verejnosti.

Juncker na stretnutí vo Florencii zmienil ako najzásadnejšie úspechy EÚ zavedenie a pretrvávajúcu stabilitu eura, mierovú integráciu východnej Európy po rozpade Sovietskeho zväzu, ako aj európsky investičný program. "Jediní, ktorí tento úspech nedoceňujú, sú samotní Európania," dodal uštipačne predseda EK.

Viac o téme: Jean-Claude JunckerTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu